Само за 20 колекционери: Часовникот на славните

Во секој сектор на дизајн, постојат оние парчиња што се издвојуваат како вистински иноватори, односно оние што ги прават сите нивни претходници да изгледаат доста бледи во однос на нив…

Моделот Audemars Piguet Royal Oak е еден од оние модели кога за прв пат беше претставен во 1972 година, познатата швајцарска марка се подготвува да ја лансира верзијата Supersonnerie на познатиот часовник. Ограничен на само дваесет парчиња, овој часовник има класичен случај од не'рѓосувачки челик и добива уникатни класични детали. Брендот Audemars Piguet, како и многу други од неговиот калибар, постоеше долго пред електричните компоненти да бидат имплементирани во часовници. Како резултат на тоа, читањето на времето било многу тешко кога било темно или под какви било светлосни услови. Решението за овој проблем беше инженерскиот потфат што го даде името на овој нов модел.

Користејќи ја својата комерцијална технологија, брендот Audemars Piguet ја конструираше Supersonnerie, која се активира од левата стана на куќиштето. Кога се притиска, произведува звук од внимателно калибрирани гонгови и ѕвона во механизмот, означувајќи часови и минути. Звукот се прави преку пристаништата на задниот дел од моделот, што го прави доволно гласен.

Оригиналниот модел на Royal Oak и неговата најнова инкарнација споделуваат уникатна октагонална подлога, која е навртувана со осум хексагонални завртки, како вистинска студија за пуристичка геометрија. Ова, заедно со славното лице на часовникот, го издвојува од другите легендарни часовници на пазарот. Како и да е, има и импресивни карактеристики, напојувани од АП Калибар 2959, кој нуди 72 часовна резервна моќност, со отпорност на вода до длабочина од 20 метри.

Цената на моделот Supersonnerie е достапна само на барање, но знаеме дека класичната верзија за самостојно намотување во моментов се продава за нешто повеќе од 19,000 американски долари на страницата на брендот на славните. Со оглед на култниот статус на оваа новина и неговото ограничено издание, ќе треба да бидете брзи за да направите еден од нив да биде ваш.