Што значи правилото 80/20 и како може да ви помогне во фитнесот?

Луѓето често ми доаѓаат со прашања за разни детали, а потоа дознавам дека не ги задоволувале основните работи. Тие се фокусираат толку многу на дрвото што воопшто не ја гледаат шумата. Верувам дека многу читатели ќе се препознаат барем во една ставка, па да почнеме со статијата.

Кое е правилото 80/20?

Принципот на Парето, познат и како правило 80/20, го добил името по италијанскиот инженер, економист и социолог Вилфредо Парето, кој живеел на преминот од 19 и 20 век. Тој принцип вели дека 80% од резултатите доаѓаат од 20% од работите што ги правиме.

Во написот ќе дознаете кои се најважните 20%. Точните проценти не се толку важни овде, но запомнете дека само мал дел од преземените чекори се одговорни за повеќето од добиените резултати.

Како изгледа на полето на фитнесот

Можеме да го примениме истото во светот на фитнесот и да видиме дека навистина повеќето резултати доаѓаат од задоволување на неколку основни принципи. Треба да се има на ум дека работите кои се оптимални за професионален бодибилдер не само што не се неопходни за рекреативците, туку понекогаш и воопшто не се корисни.

Ние не се натпреваруваме и не го потчинуваме целиот наш живот на тоа да изгледаме најдобро на сцената. По правило, за рекреативците целта е малку помалку маснотии и малку повеќе мускули на таргетираните места и воопшто да се чувствуваме подобро. Во оваа сорта најважно е да се задоволат основите и да се биде доследен - таму доаѓаат резултатите.

Се разбира, работите се поинакви кога зборуваме за професионални бодибилдери и напредни вежбачи. Тука стануваат важни одредени детали, но не се важни за 99% од населението. Оваа статија e за рекреативци, па да видиме како изгледа.

Исхрана

Разни препарати за слабеење (кафиња, чаеви, таблети), исхрана според крвната група, „алкализација“, „детокс“, гликемиски индекс...

Сето тоа се куп работи за кои луѓето се грижат и нема никаква корист. Всушност, не само што се бескорисни, туку и најчесто се контрапродуктивни. Додека луѓето се фокусираат на такви глупости, тие го одвлекуваат вниманието од она што навистина е важно. Губите време, нерви и пари на сето тоа ако трошите премногу или премалку калории за вашата цел.

Кога зборуваме за исхрана со цел промена на составот на телото, вкупниот внес на калории е апсолутно на прво место. Освен вкупната количина на калории што ги внесуваме, важен е и внесот на протеини, па затоа тука имаме:

Бавен или брз протеин? Овој или оној извор на протеини? 2 или 6 оброци на ден? Да јадам сега или за 37 минути... или да јадам пред 21 минута??

Сето тоа е навистина небитно за рекреативците! Сè додека „совршено“ го покривате сето тоа, нема да ви користи ништо ако внесувате премалку протеини во целина. Задоволете го вкупниот внес на протеини од приближно 1,6 грама на килограм телесна тежина, преку онолку оброци колку што сакате. Спасете се од грижата за ситниците.

Тренинг

Dropset, superset, gigaset... Која вежба е подобра за оваа глава на бицепс? Комплексни периодизиции за кои треба да водите табела на Excel. Тренинг до отказ или не? Оваа поделба или онаа поделба? 78 или 87 секунди одмор помеѓу сериите?

Веројатно би можеле да мислиме на побанални работи со кои луѓето се мачат, но мислам дека ја разбирате поентата. Ништо од тоа нема да направи забележителна разлика во вашиот тренинг. Земете до неколку вежби по мускулна група и обидете се да станете посилни на тие вежби.

Целете приближно на 10 серии по мускулна група неделно и направете мала прогресија од тренинг до тренинг. Ова се основите што треба да ги задоволите и да бидете доследни и редовни - резултатите ќе дојдат.

Заклучок

Повеќето резултати доаѓаат од задоволување на неколку основни принципи за да не треба да се мачите со ситниците. Во случај на исхрана, тоа се вкупниот калориски внес и вкупната количина на протеини. Кога тренирате, направете неколку вежби по мускулна група и стремете се кон прогресија. Бидете упорни и овие работи ќе ви донесат резултати.

И запомнете: штом ги опфатиме основите, повеќето детали не додаваат многу. Ако основите не се опфатени, деталите воопшто не се важни.