Сите тела биле заѕидани во Кинескиот ѕид: Легенда за една од најпознатите градби во светот

Кинескиот ѕид е една од најпознатите градби во светот. Иако е долг 8.851 километри, со просечна висина од 15 метри и ширина од 7 метри, тој не може да се види од Месечината. Едниот крај на ѕидот е во морето, во Лаолонгту, каде влегува во Бохајското Море. Тоа место се нарекува и „Глава на стариот змеј“, бидејќи наликува на змеј што пие вода.

Изграден е во 5 век п.н.е., а градбата продолжила сè до 17 век. За време на династијата Минг биле изградени најпознатите делови, а потоа ѕидот ја добил формата што ја има денес. Овој фасцинантен објект секако го најде своето место на списокот на светско наследство на УНЕСКО.

Таквата долготрајна и чудесна градба природно поврзува многу приказни и легенди. Една од нив е приказна за Менг Џианг Ну, кој се вљубил и се оженил со Фан Ксилијанг. Таа се обиде да го скрие тоа од властите за да не го земат како работна сила за изградба на ѕидот, но токму тоа се случи.

После една година, Менг реши да го побара својот сопруг, а нејзиното патување полно со пречки траеше две години. Кога конечно стигна до делот од ѕидот каде што работеше нејзиниот сопруг, дозна дека тој починал од истоштеност. Легендата вели дека Менг плачела три дена и со солзи расипала дел од ѕидот.

Оваа легенда раскажува за многу загубени животи при изградбата на ѕидот во ужасни услови. Многумина починаа од неухранетост, замор или несреќа. Според друга легенда, сите тела биле заѕидани во Кинескиот ѕид. Но и според некои научници кои го студирале ѕидот. Така, на едно од тие истражувања се пронајдени човечки коски во неколку делови на ѕидот.

(Извор: Beograd.in)