Со гепарди и гламур кој ниту една не го надмина: Јованка Броз- ликот на Југославија

Тој беше потомок на кралот Соломон и кралица на Сава. Неговиот кралски гепард ги чувал Јованка Броз и Рената Улмански. Мет Колинс и Карло Метикос му пееја во ист глас, додека Мирко Срдиќ, попознат за него како Елвис Џи Куртовиќ, му посвети песна ...

Царот на кралевите, Господарот на лордовите, Лавот освојувач на Јудејското племе, избраниот Божји Хајле Саласије - стана првиот почесен граѓанин на Белград. Етиопскиот император беше и првиот африкански лидер што ја посети СФР Југославија во 1954 година, а го пречека Маршалот Тито. Потоа Хајле (Моќ) од Селаси (Света Троица) го посети Институтот за нуклеарни науки во Винка. Како да се поздрави царот во земјата на комунизмот, освен со: „Добредојдовте, другар Царе“ - што предизвика најмногу (повторно) смеа кај самите домаќини.

Скоро три децении пред Силиконската долина во Калифорнија, професорот Павле Савиќ го основаше Научниот центар во Винча. Од 1948 година, селото близу Белград стана епицентар на научни истражувања и повеќе предизвици во физиката, хемијата и биологијата. Институтот редовно го посетуваа научници, нобеловци, крунисани и некрунисани глави.

Меѓу нив имаше и такви со (не) скриени атомски амбиции. Од Селасие, Сукарно до највисоките претставници на Иран, Авганистан и подоцнежните нуклеарни сили на Индија и Пакистан. Проф. Д-р Владимир Ајдачиќ, нуклеарен физичар со децениско искуство работејќи во Винча и во странство, увери дека Винча е далеку од тој вид атомско решение и секаков вид на производство. 

Дури и пред посетата на Винчи, имаше приказна дека Хајле Селасије им дал златник на сите на кои императорот им ја подаде раката. 

Јованка Броз, Рената Улмански и гепардот

Во Адис Абеба, Јованка Броз и познатата актерка Рената Улмански добија посебно обезбедување: гепард. Покрај Јованка Броз и Рената Улмански, на необјавената фотографија пред резиденцијата на Југославија, се наоѓа и Лијана Тамбака, преведувачка на најголемата доверба на Тито. 

Рената Улмански беше член на југословенската делегација во официјална посета на Етиопија. Нејзиниот сопруг Мирко Тепавац, пред тоа директор на „Политика“, беше тогашен министер за надворешни работи на Југославија. 


Југословенските лекари беа директори на неколку клиники и болници во Етиопија, инженерите водеа големи инфраструктурни проекти, додека Леон Герсковиќ, професор на Универзитетот во Загреб, беше еден од креаторите на вториот устав на Етиопија.

Селасије во една пригода рече на шега дека таа е претседателка на Југославија инспириран од нејзината грациозност, став, облека и многу бистар ум. Додаде и дека е многу промислена, секој чекор и е испланиран.

Инаку,царот беше симнат од власт во 1974 година, а монархијата падна следната година - кога и тој. Неговите посмртни останки беа пронајдени во 1992 година во поранешната Царска палата. Осум години подоцна, етиопската православна црква го организираше неговиот погреб.

 Фото: Muzej istorije Jugoslavije

Извор: Нова.рс