Талибанците и ги извадија очите, била мачена на ужасни начини: Жена од Авганистан со исповед за хоророт

Жените имааат „посебно“ место во Авганитан. Толку посебно што ги третираат како да се само месо...

Талибанците неодамна објавија дека го „ублажиле својот став“ за правата на жените, но никој засега во не верува.

Катера (33) беше во вториот месец од бременоста кога беше фатена и мачена од Талибанците во Авганистан. Бруталниот напад се случи кон крајот на минатата година во провинцијата Ганзи, кога Талибанците ја застрелаа и и ги откопаа очите.

Катера рече дека нападот врз неа бил организиран од нејзиниот татко, поранешен талибански борец. По враќањето дома од работа, Катера била опкружена со тројца талибанци кои, откако ја провериле личната карта, ја застрелале осум пати во горниот дел од телото.

Таа, исто така, се здобила со длабоки убоди со нож, додека милитантите и ги извадија очите.

- Талибанците прво мачеа жени, а потоа ги фрлаа нашите тела за да ни покажат како примери за казнување. Понекогаш нашите тела се хранат со кучиња. Бев среќна што преживеав. „Треба да се живее во Авганистан под тортурата на талибанците за да може само да се замисли што по ѓаволите се случува со жените, децата и малцинствата таму“, рече таа.

Катера опиша како „жените, во очите на Талибанците, не се живи, човечки суштества, туку само обично месо“.

Катера сега живее во Њу Делхи со своето дете и сопруг, но е загрижена за иднината на своето семејство.

- Талибанците не дозволуваат жени да посетуваат лекари, ниту да работат или да студираат. Што тогаш им останува, да умрат? Сега грижата е поголема од тоа дали ќе им биде дозволено да работат. Се плашам дека ќе им биде дозволено да живеат. Тие им дозволуваат на животните да се хранат со нивните тела - рече таа.

Катера остави четири деца дома во Газна, поради што се плаши дека нејзиниот татко сега ќе тргне по нив.

- Мојот сопруг и јас не сме со нашите четири деца. Тие се дома кај роднините. Меѓутоа, татко ми наскоро ќе стигне таму и можеби ќе ги повреди моите деца или ќе ги направи Талибанци, ќе ги убеди да земат оружје и да ги уништат нивните животи - рече таа.

Талибанците неодамна објавија дека „ја ублажиле својата позиција“ за правата на жените, но дека продолжуваат да го забрануваат образованието на девојчиња над 12 години.Извор: Србија данас

Фото: Profimedia