ТЕМПИРАНА БОМБА: Го продавате вашиот стар мобилен ама ве чека ужас

Како што паметните телефони стануваат поскапи, продажбата на постар модел е еден начин да им се олесни на купувачите да купуваат нови модели. Како и да е, тргувањето со стари уреди може да биде ризично ако оставиме некои информации за нив.

На потрошувачите им е потребна поголема свест за заштита на нивните информации. Ова го предупредува Рас Ернст од Бланко, специјалист за заштита на податоци или чистење на чувствителни податоци што остануваат на уредите, така што следниот корисник да не може да пристапи до нив.

„Тоа е темпирана бомба!“, Тврди тој, кога станува збор за трговија со користени телефони, во интервју за „Бизнис инсајдер“.

"Изненаден сум што не се пишува ништо за ова. На крајот, нечиј уред ќе заврши во погрешни раце!"

Користените паметни телефони содржат текстови, е-пошта, банкарски сметки и други чувствителни информации за кои можеби не мислиме, како што се GPS податоци. Според Ернст, ресетирањето на фабричките поставки на вашиот телефон е само дел од процесот што треба да се преземе за да ги заштити вашите информации, ако тргувате со вашиот телефон или продадете кој било уред.

Ресетирањето на фабрички податоци ги отстранува врските до датотеки што ги содржат тие податоци, но не и самите податоци.

„Секој може да користи бесплатни алатки со отворен извор за да ги испита уредите и да пронајде датотеки што веќе не се поврзани со нив“, рече Ернст.

Сепак, не сите паметни телефони се подеднакво чувствителни и проблемите варираат во зависност од производителот или оперативниот систем.

Ернст посочува дека бришењето телефон има три чекори:

1. Избришете ги вашите информации,

2. Утврди дека податоците се избришани,

3. Чекајте додека не го добиете извештајот за бришење.

Ако ги продаваат своите стари телефони преку некоја фирма, нивните корисници треба да испитаат дали се следи овој протокол за бришење податоци. Тие треба да прашаат како можат да бидат сигурни дека нивниот стар телефон навистина ќе биде правилно исчистен и дали компанијата потврдува дека нема повеќе оставени податоци таму?

Ернст предвидува дека бројот на луѓе кои сакаат да тргуваат со своите телефони ќе се зголеми кога 5G ќе стане широко прифатен, затоа што телефоните ќе бидат поскапи и луѓето ќе треба да ги продаваат своите стари телефони за да си дозволат понови модели.

Сепак, тој забележува дека луѓето не сакаат да им веруваат на помалку познатите „продавачи од трета рака“, бидејќи телефоните содржат толку многу лични информации.