Турскиот мед КЕНТАУРИ: Го сруши рекордот на цената, најквалитетен што постои

Вие самите знаете колку е тешко понекогаш да најдете вистински, квалитетен мед и дека едноставно треба да дадете поголема сума пари за тоа...

Медот е храна што никогаш не се расипува, која може да ви помогне на многу начини и која си го наоѓа своето место во секое домаќинство. Со бројни фалсификувани и вештачки сорти што постојат на денешниот пазар, практично секој ден треба да совладуваме трикови кои го разликуваат вистинскиот, квалитетен мед од оној кој е полн со шеќер и вода. Една турска компанија одлучи да стави крај на сите наши проблеми, ако сме подготвени да платиме доволно. Покрај тоа, тие решија да го соборат Гинисовиот рекорд за најскап мед во светот, а го направија во пештера и чини над 5.400 долари за половина килограм.

Наречен мед Кентаури, потекнува од пештера лоцирана на над 2450 метри надморска височина. Неговата боја е темна, додека вкусот е горко сладок, а самиот мед е исполнет со неверојатни лековити придобивки, содржи магнезиум, цинк, феноли, флавоноиди и антиоксиданти.

Прекрасната златна течност може да се собере само еднаш годишно, за да не се вознемируваат пчелите што го прават. Откако ќе се собере, примероците од мед понатаму се испраќаат до Турскиот научен совет или Институтот Хрнау, за проверка и детална анализа на квалитетот.

Потврдувајќи го рушењето на Гинисовиот рекорд, компанијата објави видео на својот профил на Инстаграм, во кое се гледа реткиот нектар. Како што дознаваме, новата турнеја со мед ќе биде подготвена за купување до крајот на октомври, а нарачките веќе пристигнуваат. Ако сакате барем една тегла за себе, бидете брзи.