Убедливо најскапиот автомобил за оваа година, а е стар три децении: McLaren F1

Еден модел McLaren F1 од 1995 година беше продаден по рекордна цена од 20,47 милиони долари пред еден месец, за време на многу возбудлива аукциска продажба…

Неверојатната цена го направи овој автомобил најскап Ф1 на сите времиња, додека го претставува и најскапото аукциско возило продадено оваа година. И покрај финансиската независност наметната од пандемијата на вирусот корона, пазарот на класични автомобили остана силен како порано. Сите погледи беа вперени кон легалниот модел на улицата Ф1, кој се сметаше за општ пазарен барометар и се очекуваше да се продаде за повеќе од 15 милиони долари.

Анонимниот купувач заврши со плаќање 20,47 милиони американски долари, вклучително и даноци за ова беспрекорно возило, кое лесно собори рекордни 15,62 милиони долари платени за улично-легалната верзија на суперавтомобилот во 2017 година и 19,8 милиони долари платени за варијантата за спецификација LM, пред две години.

Многумина сметаат дека Ф1 е првиот хиперавтомобил и со само 106 примероци конструирани помеѓу 1992 и 1998 година, се смета за најценет во светот. Оваа копија, со број на шасија 029, е дваесет и петта од шеесет и четири улични верзии, според аукциската куќа која била задолжена за продажба. Првично продаден на колекционер од Јапонија, автомобилот се уште е во „фабричка состојба“.