Вештачки матки: Научниот концепт за човечки фарми- остри критики од јавноста

Нов научен концепт на човечки фарми исполнети со вештачки утроби...

Главната поента зад овој концепт не е развојот на бебињата на нормален начин во женската утроба во текот на девет месеци, туку наместо тоа, детето би било „одгледано“ во една од овие родилни комори. Научникот Хашем Ал Гаили стои зад проектот EctoLife и за неговата идеја за вештачки утроби создаде видео материјал за нивно рекламирање, презентирајќи илјадници мали човечки суштества за време на нивниот развој на таква фарма. 

Во видеото, кое предизвика многу дебати, се вели дека предвремените породувања и царските резови ќе бидат минато, објавувајќи дека оваа технологија ќе им помогне на земјите кои страдаат од сериозен пад на наталитетот. EctoLife, исто така, наведува дека само една од зградите на компанијата може да расте до 30.000 бебиња годишно, со мали животи кои би биле следени во нивните вештачки утроби со помош на бројни сензори, меѓу другото одговорни за испраќање информации до родителите.

Овој систем, исто така, ќе им овозможи на родителите пристап преку апликација за да можат да го следат и да имаат увид во растот на своето дете, обезбедувајќи функции како пуштање музика преку звучници вградени во стаклената обвивка. Ако испадне дека ова е иднината што не очекува, многу луѓе воопшто нема да бидат среќни, што веќе го докажува големото противење на таков ужасен концепт.

Во секој случај, нема доволно простор за ваква идеја да биде ценета во пошироките општествени кругови, иако неколку луѓе сугерираат дека таков проект всушност има за цел да им помогне на нациите со ниски приходи и на семејствата кои се борат да зачнат дете. Креаторот на концептот, Ал Гаили, исто така додава дека може да помогне да се спасат многу животи ширум светот, бидејќи според некои истражувања, околу 300.000 жени умираат за време на породувањето секоја година, што се ризици кои ваквите вештачки матки целосно би ги елиминирале.