Владета Јеротиќ со само една реченица објасни како некој може да остане здрав со години

Владета Јеротиќ е еден од првите стручњаци кои работеле на развојот на психотерапијата во Србија и ѝ го посветиле речиси целиот свој живот. Така, овој одличен невропсихијатар верувал дека зголемената изложеност на стрес најмногу предизвикува психосоматски заболувања. Потиснатите чувства, како и несоодветната грижа за духовното и менталното здравје, придонесуваат за нивно појавување.

„Од грип до рак, сите болести се психосоматски“, вели академик, филозоф и писател Владета Јеротиќ.

Што се психосоматски болести?

Психосоматски болести се физички болести чие потекло и тек се значително под влијание на психолошки фактори. Затоа често се вели дека се работи за болести кои го зафаќаат и духот и телото, негативно влијаат на органите, нивното функционирање и предизвикуваат нездрави промени кај нив.

Иако терминот „психосоматски“ се појавил дури во 19 век, размислувањето за улогата на психолошките фактори во потеклото и лекувањето на физичките заболувања е старо колку и најстарите цивилизации. Сократ верувал дека телото не може да се излечи ако душата не се лекува, а Хипократ верувал дека болеста не може да се излечи ако пациентот не се лекува.

Чир на желудникот нашинците порано го нарекуваа „гризалка“. „Тие беа подобри психосоматичари отколку лекари бидејќи одамна народот чир на желудник го нарекуваше гризење, што значи дека се каснуваш самиот себе“, вели Јеротиќ.

Причини за чир на желудникот

Познато е дека главниот предизвикувач за појава на чир на желудникот е всушност стресот. Пред неколку века откриле дека Helicobacter pylori може да биде поттик за чир, но професорот покажал дека тоа е поврзано и со психосоматски болести.

„Helicobacter pylori се лечи со антибиотици, но по некое време се враќа и повторно се формира чир. „Ако постојано се стресираме за нешто, ја преминуваме границата на стрес, го оштетуваме телото и потоа се јавуваат болести“, јасно кажал докторот.

Владета Јеротиќ објасни дека хипертензијата и срцевиот удар се психосоматски заболувања. Така, хипертензијата, како резултат на зголемен стрес, се почесто се јавува кај луѓе кои немаат генетска предиспозиција за висок крвен притисок, а срцевиот удар порано не бил толку распространета болест.

Ризикот од психосоматски болести продолжува да се зголемува затоа што времето е сè попредизвикувачки и стресно. Сепак, Јеротиќ со само една реченица објасни како некој може да остане здрав со години: „Затоа што е психички здрав. Менталното здравје е релативно единство на телото, душата и духот“.