ВНИМАТЕЛНО СО ВИТАМИНОТ Ц: Познат лекар за прецизните дози што може да се земат

Витамин Ц, во нормални услови, треба да се зема во количина од околу 80 милиграми на ден

Среде борбата против вирусот ковид-19, лекарите предупредуваат дека е многу важно да се користи витаминска терапија, со цел да се зајакне имунитетот и да се бори што е можно полесно со вирусот.

Сепак, дури и кога станува збор за витамини и минерали, треба да се земе предвид количината што е внесена.

Доцент д-р Јанко Самарџиќ, специјалист по клиничка фармакологија, рече дека терапијата со витамини и додатоци сигурно помага, но дека треба да се обрне внимание на некои работи.

- Кога зборуваме за витамин Ц, постои негова употреба во превентивни и терапевтски цели. Превентивно, ова се орални препарати и во нормални услови, потребни ни се околу 80 милиграми витамин Ц. Во случај на епидемија, знаеме дека треба да го зголемиме на 300-500 милиграми, а сето тоа е превенција. Сите над 500 милиграми, на пр. 1 или 2 грама не е добро затоа што она што го нарекуваме биорасположивост, односно процентот што ја достигнува нашата циркулација драстично се намалува, до 500 мг ја достигнува циркулацијата, а тоа е дозата што ја земате, делува, па колку повеќе земате толку помалку работи - објасни тој и додаде дека 1 или 2 грама се администрира преку инфузија и тоа е лек и неговата терапевтска апликација.


Извор: srbijadanas