За брз развој на мускулите: Џеф Кавалиер открива едноставен трик за поголема сила и мускулна маса

Кога сакате да станете посилни и да изградите силни мускули, логичен редослед на настаните е да започнете да кревате прогресивно тешки тегови ...

Иако тоа е она што многу тренери го предлагаат за брз развој на мускулите, сепак, тренерот за сила и основач на проектот Athlean-X, Џеф Кавалиер, во своето ново видео објасни дека постои уште една компонента на тренингот за сила, која може да се прилагоди на забрзаннапредок.

Според познатиот тренер, се се сведува на едноставна физика. Тој истакнува дека ова е едноставна равенка која сите ја научивме во училиште - F = MA, која се однесува на вториот Њутнов закон, кој гласи: силата што дејствува на телото е еднаква на производот од масата на тоа тело и интензитетот на забрзување. Иако бројните вежби веќе обезбедуваат многу внимание на масите, со други зборови товарот што го креваме, забрзувањето е фактор што може да се смета за клуч за генерирање сила, а со тоа и поголема сила.

„Кога го правиме ова, добиваме подобро регрутирање и подобра ефикасност на два вида мускулни влакна, што дополнително може да го забрза нашиот пат до целите за достигнување големина и сила, додека не е неопходно да се спомене дека овој фокус може да научи како да тренираш поексплозивно“, објасни Кавалиер.

Оваа техника се нарекува компензаторно забрзување на обуката и е многу популарен начин за подобрување на методите и изведбата на вежбите кај професионалните тренери во последниве години. Погледнете за кои вежби зборува Џеф.Фото: Youtube/screenshoot