За ваква глетка на најубавото место на светот е крив ЦРВ: Фасцинантната пештера која го одзема здивот

Пештерите сами по себе се исклучително фасцинантни места, но оваа е навистина посебна. Напротив, тој е еден од најневеројатните на светот, а нималку романтично суштество е заслужно за романтичниот светлосен спектакл налик на прекрасно ѕвездено небо, во кое може да ужива секој што ќе го посети.

Станува збор за пештерата Ваитомо во Нов Зеланд и нејзиниот необичен жител, светлечкиот црв. Пештерата Ваитомо е на околу три часа возење од Окленд. Иако е само една од низата пештери таму во кои се населени овие чудни суштества, таа е една од најпознатите и нуди едно од најдобрите искуства во смисла на необично светлосно шоу.

View this post on Instagram

A post shared by Wanderlust travel magazine (@wanderlustmag)


ЗА НЕВЕРОЈАТНИОТ СВЕТОЛ ФЕНОМЕН ОДГОВОРНА Е ЛАРВА ОД ИНСЕКТ КОЈА НАЛИКУВА НА КОМАРЦ

„Виновникот“ за сè е, според тоа, таканаречениот „блескав црв“, вид на инсект кој живее во Нов Зеланд и делови од Австралија. Поточно, во контекст на Нов Зеланд и неговите пештери, тоа е видот Arachnocampa luminosa, кој кога ќе достигне зрелост наликува на комарец, а свети кога е во фаза на ларви. Живее на влажни и темни места, а омилено живеалиште му се пештерите со проточна вода. Може да се најдат и покрај бреговите на реките или во близина на шумското дно.

СВЕТЛИНАТА ГО ПРИВЛЕКУВА ПЛЕНОТ И ГО ФАЌА ВО МРЕЖА ОД СВИЛЕНИ СЛУЗАВИ НИШКИ

Arachnocampa luminosa е навистина необично суштество. Стомакот и задниот дел на ларвите светат, а светлината е всушност мамка за потенцијалниот плен. Привлечен од зелено-синиот сјај, тој на крајот се фаќа во свилените нишки што висат од областа „окупирана“ од колонијата на блескави црви, која е покриена со слој од леплива слуз. Едноставно кажано, нивниот принцип на лов е сличен на оној на пајакот и неговата мрежа. На овие инсекти им е потребна влажна средина за да не се исушат нивните светли ларви, а тие произведуваат светлина благодарение на специфичен орган лоциран во близина на нивниот приклучок. Тоа е производ на реакцијата на ензимот наречен луцифераза и други хемикалии кои реагираат во контакт со кислород.

ОРГАНИЗИРАНИ ТУРИ, НО И ВО СОПСТВЕН АРАНЖМАН

Најдобро време за уживање во светлиот спектакл што го произведуваат овие необични инсекти е од декември до март бидејќи тие се поактивни на потопло време, а пештерата Ваитомо, иако е една од најпознатите во овој поглед, заедно со пештерата Те Анау, е не е единственото место на Нов Зеланд каде што може да се видат. Имено, постојат голем број на организирани „glow worm tours“ кои ги носат туристите до реки и низа други локации, а исто така е можно да се најдат голем број места на интернет каде што можете да ги видите во сопствен аранжман, затоа потполно бесплатно.

View this post on Instagram

A post shared by Hiking • Outdoors • Adventure (@hikingtheglobe)


ОД ВКУПНО 1000 ПЕШТЕРИ, САМО 300 ОД НИВ СЕ МАПИРАНИ

Инаку, познатата пештера Ваитомо се наоѓа во Новозеландскиот регион Ваикито на Северниот остров и е популарна меѓу љубителите на подземниот свет. Тамошните пештерски системи се стари најмалку 30 милиони години, а се претпоставува дека во областа има мрежа од дури 1.000 пештери, од кои досега се мапирани само 300. Припадниците на Новозеландскиот народ Маори ги сметале вратите на подземјето, а пештерата Ваитомо беше првата што ја истражи маорскиот поглавар на Тана Тинорау во 1887 година, вооружен со „свеќа“ и на сплав.

Оттогаш, тие беа дестинација на бројни научни експедиции, благодарение на кои беа пронајдени голем број пештерски слики, како и остатоци од коските на моа, исчезнат роднина на птицата ему. Се разбира, т.н Glowworm Grotto, дел од пештерскиот систем Waitomo населен со популарните блескави црви, чиј свод благодарение на нив изгледа како прекрасно ѕвездено небо. Првите туристи почнале да пристигнуваат во пештерата во 1889 година, управувањето со локацијата го презела владата во 1906 година, а околу еден век подоцна, во 1989 година, целата област била вратена на првичните сопственици, односно на потомците на поглаварот Тана Тинорау. Тие и денес учествуваат во управувањето со локалитетот.

ВО ПЕШТЕРАТА ПОКРАЈ СВЕТЛЕЧКИТЕ ЦРВИ ЖИВЕЕЕ И НАЈТЕШКИОТ ИНСЕКТ ВО СВЕТОТ

Како што се очекуваше, блескавите црви не се единствената чудност што системот на пештерата Ваитомо ја крие од дневна светлина. Освен нив, таму живеат и албино пештерски мравки, како и џиновски штурци, еден од најголемите инсекти во светот. Тие можат да бидат долги и до 10 сантиметри и тежат од 20 до 30 грама. Еден од примероците на овие инсекти во заробеништво, со јајцата што ги носат, достигнуваат тежина од дури 70 грама. Така стана еден од најтешките инсекти измерени досега. Само за споредба: тој штурец беше потежок од врапче.

Фото: Инстаграм
Извор: putnikofer.hr