За жив 2.500.000 марки и 5.000.000 за неговото мртво тело: ЛЕПА БРЕНА за киднапирањето на синот Стефан

Веста одекна и во светските медиуми

Најголемата музичка ѕвезда на овие простори, во едно интервју рече дека пред 18 години, киднаперите и рекле дека ако не плати два и пол милиони марки за откуп на синот Стефан, таа ќе плати двојно повеќе за неговото мртво тело.

Киднапирањето на Стефан, синот на Брена и Бобо Живојиновиќ, сè уште е тема за која често се дебатира.

Пејачката и поранешен тениски ас во 2000 година не знаеја пет дена дали нивниот син е жив, а сепак, дури 18 години подоцна, не е утврдено кој го киднапирал.

Тој има безбедност

Брена не сака да зборува за овој немил настан, но во емисијата „Прес пребарување“ откри дека киднаперите барале пари дури и за телото на Стефан.

- Моето дете беше киднапирано во 2000 година. Оттогаш, ништо материјално нема никакво значење за мене. Што може да се купи со пари, не е важно. Тие од нас побараа два и пол милиони марки за неговиот живот и пет милиони марки за мртвиот Стефан.

За што да зборувам сега ... Откриени се сите киднапирања, едноставно не е откриено кој му го направи ова на моето дете. Јас сум жена која повеќе не се плаши од ништо. Секако, имам сигурност, но тоа се професионални луѓе кои не можат да се видат, и кои точно знаат што треба да направат - објасни пејачката.

Да потсетиме, пред неколку години беше откриено како течел разговорот помеѓу Живојиновиќ и киднаперите:

- Господине и г-ѓа Живојиновиќ, вашиот син Стефан е со нас. Ќе се однесуваме хумано се додека сте точни. Нема да му фали влакно од косата - наведоа киднаперите во првата порака.

Пет верзии на ослободување на Стефан

Имаше пет верзии за киднапирањето на Стефан. Според првата, тој бил донесен дома од таксист откако киднаперите го оставиле на Калемегдан по примопредавањето. Друга приказна вели дека момчето било предадено на пејачката, кој бил на мета на снајперистот, додека Боба им ги предал парите на киднаперите во Нов Белград. Третата верзија е дека Брена била мета на снајперист на автопатот во Ниш... Некои медиуми шпекулираат дека примопредавањето се случило во околината на Дубровник. Според петтата верзија, Брена била паркирана на автопатот кај бунарот на Тоша под глетка на снајпер со помало дете, нејзиниот сопруг ги оставил парите на дадената локација, а киднаперите го оставиле бос Стефан на Калемегдан.

Наскоро пристигна предупредување дека нема да им падне на памет да повикаат полиција.

- Стефан можете да го купите на два начина. Жив - за 2,5 милиони марки. Мртов - за пет милиони марки. Во случај на втора варијанта, ќе го купите телото на момчето дел по дел - се заканија киднаперите, кои им дадоа два дена да ги соберат парите.

- Ако по три дена не го слушнеме соопштението, ќе сметаме дека ја одложувате исплатата. За секој ден одложување, раката на Стефан ќе биде со прст помалку, а ако нема најава и по 10 дена, ќе го купите Стефан мртов - се заканија киднаперите.

Втурнат во автомобилот

Родителите не губеа време, но собраа пари и жив го вратија Стефан дома.

Имаше сомневања дека при киднапирањето на синот на Брена дека учествувале членови на „Земунскиот клан“, но тоа никогаш не било докажано.

Да потсетиме, целата јавност се крена на нозе на 23 ноември 2000 година, кога осумгодишниот Стефан беше турнат во автомобил пред семејната куќа на Бежанијска коса и го одведоа од неговото семејство.

Стефан Живојиновиќ не зборува често за киднапирањето. Сепак, тој одлучи да снима филм за тоа.

- Никогаш не сакав или сега сакам некој да жали за мене, бидејќи на луѓето им се случија многу полоши работи. Одлично се забавував со оглед на тоа што можеше да ми се случи. Благодарен сум му на Бога за тоа. И покрај тоа што имав само осум години, тоа ќе биде запечатено до крајот на мојот живот. Не може да се опише дури и со зборови. Затоа ќе направиме реконструкција на целиот настан, ќе ангажираме актери и ќе ја опишеме целата ситуација.