Заварувачу, ожени се со мене: Подобро се платени и од Германија

Велат дека добар мајстор злато вреди, но е се‘ потешко да се најде во Србија - тој е или премногу зафатен или е отиден во Германија.

Сепак, Србите исто така се движат во спротивна насока во последно време за разлика од кај нас.

Причината е едноставна: некои занаетчии во Србија можат да заработат повеќе отколку во Германија. Станува збор за заварувачи ангажирани во изградбата на Турски тек низ Србија.

Нивната месечна заработка е помеѓу четири и седум илјади евра.

Ние немаме ни Турски тек ни ништо приближно од кое може многу да се заработи. Затоа можеби наместо во некои од земјите во Европската унија, Србија е потенцијална мета за вработување на наши со ваков занает.

Кои други занаети се добро платени таму, кои професии се најбарани, кои се можностите за преквалификација?

„Платите на заварувачот генерално можат да бидат добри, задоволен сум од платата, иако се чини дека тие се повисоки во Европа отколку овде“, рече Јелена Ацимовиќ, заварувач, за ТВ Прва.

Според неа, таа никогаш не размислувала да ја напушти земјата, иако имала многу понуди.

„Бизнисот е тежок, условите воопшто не се наивни, но не е проблем за мене, затоа што јас сум навикната на тоа“, рече Ацимовиќ.

„Ова е една од ретките занимања во Србија, за жал, заварувачите не се единствени, имаме широк спектар што е непроменет со години кога станува збор за профилите на кои им недостигаат работодавците: оператори на ЦЦЦ машини, ѕидари, фризери, столари, бравари, пекари, месари ... “, вели Зоран Мартиновиќ, директор на Националната служба за вработување.

Мартиновиќ посочува дека работодавците честопати не можат да ги задоволат своите потреби, така што оние со потребното знаење можат да изберат работодавец и да постават услови.

„Само што завршивме циклус на обука за 175 заварувачи, но тоа не е доволно во однос на нашите потреби“, додава Мартиновиќ.

„Покрај платата, статусот во општеството е исто така многу важен“, се сеќава Милорад Антиќ, претседател на Форумот на средни стручни училишта.

Тој наведува пример од Обреновац каде заварувачите на ТЕНТ имаат многу високи плати, така што девојчињата по кафулињата носеле значка „Заварувачу, ожени се со мене“.