18 Години криел дрога во носот: Случај прв од ваков вид

Пакетчето со марихуана или поточно балонот со марихуана бил изваден од нос на маж од Австралија, 18 години откако го криумчарел во затвор.

„Ние ја ставаме крпата во мал тенџере, ја наполнивме со ладна вода и ставаме вреќа чај во неа, оставајќи ја една до пет минути додека бојата не беше совршена“.

Лекарите го опишаа овој случај како прв од ваков вид. Според тимот што известувал за случајот во британскиот медицински журнал, мажот имал марихуана завиткана во балон од неговата девојка која го посетила во затвор.

Тој го ставил во десната ноздра за да избегне да биде забележан од стражарите, но тој не бил во можност да го извлече подоцна бидејќи балончето било вметнато подлабоко во носната празнина. Иако страдал од хронична инфекција на синусите и симптоми на затнат нос, човекот верувал дека го исшмркал балонот.

Во текот на следните 18 години, пакетчето со марихуана се разви во ринолит, камен што се формира околу туѓо тело во носната празнина преку бавното таложење на соли на калциум и магнезиум, пренесува Кликс. Ринолитот бил отстранет од носот на овој човек под општа анестезија, а последователните истражувања откриле дека во него имало „гумена капсула која содржи дегенерирана растителна материја“.

"После следење и специфично испитување, пациентот можеше да се сети на инцидент што се случи пред 18 години додека беше во затвор. Тој не беше свесен за присуството на балонот сè додека не му се претстави необичениот извештај за хистопатологија", се вели во извештајот.

Три месеци по отстранувањето на неочекуваното туѓо тело, мажот рече дека целосно се ослободил од непријатноста во носот и дека се уште не е свесен како преживеал цели 18 години носејќи дрога, замотана во балон.