Плинските шпорети исполнуваат милиони домови со скриен токсичен воздух
Истражувачите од Стенфорд откриле дека гасните печки ги изложуваат Американците на изненадувачки високи нивоа на азот диоксид - честопати исти или повисоки нивоа на загадување на отворено.
За милиони луѓе, самото готвење го зголемува азот диоксидот над долгорочните безбедносни минимуми. Помалите домови, изнајмените имоти и руралните домаќинства се соочуваат со највисоки концентрации. Почистите технологии за готвење би можеле значително да ги намалат ризиците.
За многу луѓе во Соединетите Американски Држави, престојот во затворен простор не гарантира заштита од штетно загадување на воздухот. Нова студија предводена од Универзитетот Стенфорд известува дека плинските шпорети и пропан ослободуваат значителни количини на азот диоксид.Овој загадувач е поврзан со астма, опструктивна белодробна болест, предвремено породување, дијабетес и рак на белите дробови. Студијата вели дека преминувањето од гасни на електрични шпорети ја намалува изложеноста на азот диоксид за повеќе од една четвртина низ целата земја и за околу половина за луѓето кои најчесто користат шпорети.
Претходните студии документираа азот диоксид од гасните шпорети, но ова е прво национално истражување за изложеност и во затворен и во отворен простор.
„Знаеме дека загадувањето на надворешниот воздух ни штети на здравјето, но претпоставуваме дека нашиот воздух во затворен простор е безбеден“, рече Роб Џексон, професор на Школата за одржливост на Стенфорд.
„Нашето истражување покажува дека ако користите гасен шпорет, често вдишувате иста количина на азот диоксид од шпоретот во затворен простор како и од сите извори заедно на отворено.“
Загадувањето во затворен простор може да биде исто толку опасно како и емисиите на отворено
Загадувањето на воздухот на отворено придонесува за стотици илјади смртни случаи секоја година во САД и води до милиони нови случаи на астма кај деца ширум светот. Закони како Законот за чист воздух помагаат да се намали загадувањето на отворено, но воздухот во затворен простор останува во голема мера нерегулиран иако може да претставува слични ризици.
Оваа нова анализа е првата проценка на ниво на целата држава за тоа колку азот диоксид се соочуваат луѓето и од внатрешни и од надворешни извори, вклучувајќи ги шпоретите на гас, возилата и производството на електрична енергија.
Студија од 2024 година од истиот тим истражувачи откри дека шпоретите на гас ослободуваат небезбедни нивоа на азот диоксид кои се присутни неколку часа по завршувањето на готвењето.
Дополнителни истражувања ги идентификуваа шпоретите на гас како извор на бензен, познат канцероген поврзан со леукемија и други крвни нарушувања.
„Време е да го насочиме нашето внимание кон она што се случува во нашите домови, особено затоа што семејствата поминуваат повеќе време во затворен простор“, велат авторите.
Мапирање на изложеноста на азот диоксид во затворен и отворен простор
За да разберат како луѓето се изложени на азот диоксид, истражувачите ги комбинираа мерењата на воздухот во затворен простор со податоци за загадување на отворено, информации за 133 милиони станбени згради и статистика за однесувањето на домаќинствата.
Овие податоци им овозможија да утврдат од каде доаѓа загадувањето и како влијае врз здравјето на луѓето. Тие исто така создадоа национални мапи што ја прикажуваат долгорочната и краткорочната изложеност на азот диоксид по поштенски број за надворешни и внатрешни средини.
За повеќето луѓе во САД, надворешните извори како што се автомобилите и камионите сè уште се одговорни за поголемиот дел од изложеноста на азот диоксид. Сепак, мапите покажаа дека 22 милиони Американци, особено оние во помали домови и во рурални области, доживуваат нивоа на азот диоксид над препорачаните долгорочни граници поради готвење на гас. Во руралните области, шпоретите играат пропорционално поголема улога во вкупната изложеност на азот диоксид.
Од друга страна, вкупната изложеност е највисока во големите градови, каде што нивоата на азот диоксид на отворено се веќе зголемени, а помалите простори за живеење овозможуваат полесно акумулирање на емисиите од шпоретите.
Студијата, исто така, откри дека најголемите краткорочни скокови на азот диоксид се случуваат во затворени простории и се директно предизвикани од употребата на шпорети на гас. Овие остри зголемувања не доаѓаат од загадувањето на отворено, туку од концентрираните емисии од готвењето.
Извор: (Telegraf Nauka/Science Daily) Foto: freepik