Дали користите влажни марамчиња? Престани одма!

Еве што откриле новите истражувања (и потврдија) за нив.

Тие се првото нешто што го достигнуваме кога сакаме да ги исчистиме или дезинфицираме рацете, лицето, детскиот задник, тастатурата, компјутерскиот екран, работната површина ...

Влажните марамчиња нè поврзуваат со хигиената и чистотата, кои веднаш ги поврзуваме со здравјето. Но, ова е, за жал, далеку од вистината. Ако знаевте дека овие „безопасни“, нежни и миризливи влажни марамчиња содржат хемикалии кои го загрозуваат вашето и здравјето на вашите деца, ја загадуваат планетата исто како пластиката, сигурно би помислиле барем двапати пред да ги користите.

Најугледниот британски весник „Гардијан“ ги прогласи за „најголеми негативци на 2015 година“. И додека звучи неверојатно, всушност е целосно оправдано. Еве што откриле новите истражувања (и потврдија) за нив.

Честата употреба на влажни марамчиња го зголемува ризикот од алергии кај децата па и кај возрасните!

Влажни марамчиња и алергии

Хемикалиите кои се присутни во влажни марамчиња го отстрануваат горниот слој на кожата, а кожата лесно ги апсорбира алергените. Ова создава соодветна основа за алергии. Особено чувствителни се децата чија кожа има поголема моќност на апсорпција. Зголемената инциденца на дерматитис и егзема кај мајки и деца е токму поврзана со влажни марамчиња кои често ги користат мајките.

Тие предизвикуваат сериозни блокади на канализацијата во градовите

Многу луѓе сè уште фрлаат влажни марамчиња во тоалетот по употреба, иако во нивното пакување се вели дека тоа не треба да се направи. Отфрлените влажни марамчиња во големите градови често пати предизвикуваат затнување на канализацијата, што на крајот, исто така, чини многу за да се реши овој проблем.

Тие не се биоразградливи, така што опасно ги загадуваат нашите води и околината.

На многу места во природата денес можете да видите користени влажни марамчиња. Бидејќи ги користиме во голем број, тие ја загрозуваат нашата животна средина и животинскиот свет. Кога влажните марамчиња стигнуваат до морињата и океаните, тие често се проголтани од морски животни, како што се желките, кои мислат дека се медузи. Потоа умираат затоа што веќе не можат да јадат. Влажните марамчиња се исто толку штетни како пластиката.

Може да содржат повеќе од 18 хемикалии

Истражувањето спроведено во Велика Британија во 2016 година открило дека повеќе од 18 различни хемикалии се присутни во влажни марамчиња за деца. Тие исто така содржат опасен конзерванс на МИТ, кој беше прогласен за главен алерген од страна на Американското здружение за контакт дерматитис уште во 2003 година. Многу марки на влажни марамчиња, меѓу другите, содржат феноксиетанол, што е поврзано со појава на егзема, па дури и со респираторни проблеми како што е астма кај луѓе кои ги користат. Влажните марамчиња содржат и пропилен гликол, кој е наменет за хидратација, што исто така може да предизвика иритација на кожата.

Направени од полиестер

Пред да посегнете по уште едно влажно марамче, имајте на ум следново: Секое марамче е направено од пластични влакна и полиестер, материјал што дури трае со векови за да се распадне или разгради. Затоа, дури и откако ќе заврши во корпа за отпадоци, ќе остане многу долго во отпадот, во природата, во морето. Замислете колку веќе се фрлени во градови во повеќе милиони.

Наместо влажни марамчиња - природен сапун и обична вода

За да ја одржите вашата хигиена или хигиената на вашето бебе, користете благ, природен сапун и топла вода. Ако користите интимни хигиенски марамчиња, подобро би било да користеле биде, минимизирајќи го ризикот од минување на фекални бактерии.

Обратете внимание на состојките

Не се залажувајте со зборовите нагласени на пакувањето на влажни марамчиња, како што се „хипоалергично“, „чувствителна кожа“, „дерматолошки тестирано“ или „без мирис“. Истражувањата покажаа дека тоа се претежно маркетиншки трикови. Значи, важно е само она што е напишано на одреден дел од пакувањето, а тоа се состојките. Влажните марамчиња не се безопасни за вашето здравје или здравјето на вашето дете или околината, затоа чувајте го последниот мирисен пакет скриен во вашата чанта, ранец или бања затворен.