ДЕСЕТТЕ НАЈБОГАТИ СЕМЕЈСТВА ВО СВЕТОТ Блумберг објави листа на милијардери тешки и по 238,2 милијарди долари

Сопственик на компанијата Reliance, Мукеш Амбани и неговата сопруга Нита / Фото:profimedia

На листата не се пејачи, актери, семејството Кардашијан или кралски семејства.

Порталот Блумберг објави листа на најбогатите семејства во светот. Оваа листа опфаќа семејства од различни делови на светот кои се ангажирани на различни работни места.

Првата генерација милијардери не е вклучена во оваа листа, а нагласено е дека листата не е конечна, бидејќи има семејства чие богатство е распространето низ целиот свет и тешко е да се следи.

-Првото место го зазеде семејството Волтон, чие богатство се проценува на 238,2 милијарди долари. Тие се сопственици на малопродажниот синџир Walmart.

-На второ место е семејството Марс, кое го поседува истоимениот бренд за слатки. Нивното богатство се проценува на 141,9 милијарди долари.

-Потоа следува семејството Кохч, чие богатство се проценува на 124,4 милијарди долари, и кое е сопственик на истоимената нафтена компанија.

-На четврто место е семејството Ермес, кое го поседува истоимениот бренд луксузни чанти. Имаат богатство од 111,6 милијарди долари.

-По нив следува саудиско семејство, кое владее со Саудиска Арабија, а нивното богатство се проценува на 100 милијарди долари.

-Семејството Амбани е на шестото место со богатство од 93,7 милијарди долари. Тие го поседуваат конгломератот Reliance.

-По нив следува семејството Вертхајмер, кое е сопственик на брендот Шанел. Имаат богатство од 61,8 милијарди долари.

-Семејството Џонсон е на осмото место со богатство од 61,2 милијарди долари. Тие се сопственици на финансиската компанија Fidelity Investments.

-Следува семејството Томсон, сопственост на медиумската корпорација Ројтерс. Имаат богатство од 61,1 милијарда долари.

-На десеттото место е семејството Борингер, кое е сопственик на фармацевтската компанија Боерингер Ингелхајм. Нивното богатство се проценува на 59,2 милијарди долари.

извор:stil,kurir.rs