ЕГИПЕТ КРИЕ ГОЛЕМА ТАЈНА: Некои египтолози „премижуваат“ и не сакаат да откријат уште две светски чуда кои лежат длабоко закопани во песокот!

фото:Shutterstock

Според студијата на египтологот Басам Ел Шамаја од 2007 година, на платото на пирамидата постоела „втора сфинга“. Тој рече дека познатата статуа на полулав, получовек, е египетско божество изградено во близина на друга Сфинга, која оттогаш исчезнала без трага.

Денес, нашето внимание е насочено кон најновиот обид да се открие вистинската античка приказна за напредната цивилизација која ни остави големи чуда над и под песокот на висорамнината Гиза.

Многу весници го објавија откривањето на изгубениот град во Египет во 1935 година, вклучувајќи го и овој извештај во Сандеј Експрес на 7 јули 1935 година.

Најраните извештаи за „тајниот град“ се појавија во Светскиот печат во првата недела од март 1935 година. Многу повеќе беа откриени во јули истата година, а Сандеј Експрес објави статија од Едвард Армитаж, кој штотуку се вратил од Египет во Англија, каде што беше сведок на ископувањето на древна египетска метропола за која се верува дека постоела 4.000 години.

После тоа, завладеа тишина, како секој жив египтолог да изгубил интерес за оваа фантастична подземна метропола. Во следните години, сите негови написи се фокусираа на гробници. Изненадувачки е што во еден момент беше целосно игнорирано ваквото огромно откритие на цела подземна метропола која датира од пред најмалку 4.000 години.

Негирање на претходните наоди

Тоа беше пред околу осумдесет години, а денес се соочуваме со сличен „ѕид од гранитни блокови“, во форма на поранешен државен министер за антички работи Захија Хавас, кој оваа функција ја вршеше до египетската револуција во 2011 година, кој го собори Хосни Мубарак - а исто така стави крај на контроверзното владеење на Хавас како врховен поглавар на сите антиквитети во Египет.

Сепак, тој ја задржува својата моќ - и тоа не е малку. Многу е напишано за Египќанката „Индијана Џонс“ (Захи Хавас), која во еден момент се насмевнува, а во следниот позеленува од бес кога ја испрашуваат за одредени работи. Овој аспект на неговата личност е нашироко забележан во книгата „Кршење на огледалото на небото“ од Роберт Баувал и Ахмед Осман.

Сепак, таквиот став не објаснува зошто Хавас јавно кажа дека нема ништо под Сфингата, нема тунел, нема комора и покрај неколкуте фотографии на кои тој влегува во долните јами на главата на Сфингата и уште една во задниот дел од телото на лавот. Дали треба да го игнорираме она што сме го виделе неколку пати досега и да ги прифатиме таквите негирања без прашање?

Изјавите се во спротивност со фотографските докази

Се чини дека ги игнорирал прашањата за подземните тунели под висорамнината Гиза и одаите под Сфингата, тврдејќи дека е невозможно да се истражува подлабоко бидејќи собите биле или затворени или исполнети со вода. Тоа можеби е точно, но на една од сликите што се спуштаат низ Сфингата можеме да видиме дека земјата е екстремно сува.

Знаеме дека Хавас се спуштил по скалите од задниот влез на Сфингата, во длабока комора, а потоа надолу кон долната комора во која имало многу голем саркофаг исполнет со вода; сите овие настани се видени во документарецот направен од Фок. Тешко е да се замисли како тој последователно би можел да го побие она што го рекол и направил.

Дупка во главата на Сфингата

Вивант Денон направи скица на Сфингата во 1798 година, иако тоа не го направи совршено. Сигурно знаел дека има дупка на горниот дел од главата затоа што ја скицирал фигурата на еден дечко извлечен од таму.

Цртежот е едвај доказ, но снимката од воздухот на сфингата направена од балон со топол воздух во 1920-тите откри дека таков отвор постоел на врвот на неговата глава.

Една нова студија сега укажува дека телото на Сфингата било врежано од природен камен кога имало често дожд, а тоа нè враќа во истото време кога Роберт Баувал и Роберт Шох ја пресметале градбата на пирамидите на „Појасот Орион“. , околу 10.450 п.н.е.

Уште една сфинга

Комплексот во Гиза е цртан од 1665 година, а на некои цртежи се прикажани две глави кои „испакнуваат“ од песокот, а на едната има женска фигура.

Стариот египетски обичај беше два лава, познати како Акерв, да се редат пред нивните порти за небесна заштита, што ќе нè одведе директно до мистериозна толпа во близина на сфингата, која Гери Канон ја идентификуваше и измери. Дали е можно телото на друга сфинга да е закопано во оваа тумба?

Некој би можел да помисли дека оваа мистериозна, голема, покриена форма толку блиску до сфингата би била пречекана од египетските власти со голем ентузијазам, но Хавас и Марк Ленер не сакале да ја откријат ниту да обрнат внимание, според еден извор.

Гери контактирал со некој од познат институт во Каиро кој имал опрема која можела да открие предмети под песокот. Ова лице побарало дозвола од Врховниот совет за антиквитети да го истражи насипот, но никогаш не добил одговор. Очигледно, на никој друг не му беше дозволено да истражува одредена област на тумбата каде што веруваме дека може да се открие Втората Сфинга. Без сомнение, тие имаа причина за ова!

Зошто негирање?

Зошто овие двајца египтолози би биле толку загрижени за можноста да откријат нешто што било изгубено со векови? Дали е можно да не сакаат да дознаат што има во таа тумба? Нелогично е да се спротивставуваат на ова ако може да доведе до откривање на уште едно големо светско чудо, кое привлекува илјадници туристи во Египет.

Не признаваат ни дека ја прегледале мистериозната тумба, а доколку го испитале, први би признале. Се чини дека Захи Хавас има агенда, а тоа е да одржува конвенционален поглед на историјата на древен Египет (да не дозволи ништо да го искриви патот на конвенционалната историја), без разлика колку нови откритија се противречат на она што сега се смета за вистинито.

Гери Канон претходно го навести временскиот распон за изградба на трите големи пирамиди, како и на Сфингата, која е многу илјадници години постара отколку што претпоставуваат повеќето од нас. Тој, исто така, идентификувал неоткриена тумба на висорамнината Гиза, каде што најверојатно била скриена друга сфинга, врз основа на античките документи и податоци што ги дал.

извор:alo.rs