Измама на векот: Мислел дека купил луксузна вила за малку пари, а еве што добил

Станува збор за имоти кои се продаваат на лицитација, бидејќи на сопствениците им биле одземени поради неплаќање данок

Маж од Флорида мислел дека „му паднала лажицата в мед“, кога пред неколку години купил вила чија вистинска вредност е 177.000 долари за само 9.000 американски долари.

Имотот се наоѓа во близина на Мајами, а е еден од оние што се продаваат на аукција, бидејќи им биле одземени на сопствениците поради неплаќање данок.

Меѓутоа, купувачот набрзо откако ја купил куќата доживеал непријатно изненадување: имено, сфатил дека за споменатата сума пари всушност купил линија тревници широки 30 сантиметри и долги 30 метри, кои вредат само 50 долари.

Сепак, тој платил 180 пати повеќе.

Дел од него, да го наречеме „земјиште“, се протега само од поштенското сандаче - преку ѕидот на две поврзани гаражи - до дворот на вилата.

И покрај тоа што купувачот на вилата тврди дека бил измамен, надлежните велат дека се е направено според законот и дека не можат да му ги вратат парите.

- Тоа беше измама. Никаде не беше посочено дека се работи за линија која минува меѓу две вили, иако имаа алатки да го покажат тоа - изјави Кервил Холнес.

Погледнете на втората фотографија што всушност купил - со црвено е означено.


По овој пех, властите издадоа предупредување до сите кои учествуваат на онлајн аукции. Меѓутоа, Холенс не беше единствениот кој сакал да ја купи земјата; уште три лица дадоа своите понуди.


Фото: Google Street View