Како да живеете вечно со помош на вештачка интелигенција? Богатите тврдат дека до 2030 година смрт нема да постои

Денешните богаташи ги користат најновите технологии и бизарни методи за да останат млади што е можно подолго и да спречат да умрат.

Од создавање вештачки интелигентни верзии од себе до користење на крвта на младите за да се запре стареењето, богатите се обидуваат на различни начини да ја измамат смртта.

Магазинот „Сан“ наведе некои од нив.

Вештачка интелигенција

Бесконечниот живот може да вклучува вештачка интелигенција или дури и виртуелна верзија од себе. Минатата година, компанијата наречена Somnium Space ги откри плановите да им понуди на своите корисници бесмртност со нов режим наречен „Live Forever“.

Учесниците ќе треба да достават голема количина на податоци до Somnium Space и да се согласат дека виртуелната верзија од нив ќе живее во метаверс.

Артур Сичов, извршен директор и основач на Somnium Space, ги откри своите планови за Vicet.

Тој рече:

-Буквално, ако умрам - и ги имам овие собрани податоци - луѓето можат да дојдат или моите деца да дојдат и да разговараат со мојот аватар, со моите движења, со мојот глас. Ќе ја запознаете таа личност. И можеби во првите 10 минути кога разговарате со таа личност, нема да знаете дека всушност е вештачка интелигенција. Тоа е целта.

Нанороботи

Некои експерти веруваат дека нано-технологијата може да ни помогне да ја избегнеме смртта. Реј Курцвеил е компјутерски научник кој предвиде дека луѓето ќе станат бесмртни до 2030 година.

Во својата книга The Singularity Is Near, познатиот футурист сугерира дека ќе имаме технологија која ќе им помогне на луѓето да живеат вечно. Тој смета дека оваа технологија може да дојде во форма на нанороботи кои можат да го поправат телото одвнатре.

Крвта на младите

Мултимилионерот Брајан Џонсон ја користи крвта на својот син Талмаџ за да се обиде да остане млад. 46-годишниот технолошки магнат призна дека троши милиони на третмани за кои се надева дека ќе му ја вратат младоста и ќе ја намалат медицинската возраст на неговите органи.

Крвта е отстранета и од Џонсон и од неговиот син, а потоа се претвора во делови од високотехнолошки робот. Крвта се дели на течна плазма, црвени крвни зрнца, бели крвни зрнца и тромбоцити. Свежа мешавина од крв потоа се инјектира во вените на Џонсон.