Карантинот нема да биде доволна мерка: Откриено кој најмногу го пренесува коронавирусот

Коронавирусот најчесто се пренесува од луѓе кои неодамна се заразени и кои сè уште не покажуваат симптоми на инфекција, покажуваат истражувањата.

Студиите покажуваат дека во Сингапур две третини и во Тијанџин, Кина, три четвртини од заболените од коронавирус се заразуваат од луѓе кои сè уште не манифестирале симптоми на инфекција, според Гардијан. Ова значи дека изолирањето на една личност од моментот кога се појавуваат првите симптоми не е ефикасно, како што се претпоставуваше, а ова откритие ги обесхрабри научниците.

„Ова е една од првите работи за кои се грижевме кога избувна епидемијата“, рече Стивен Рајли, професор по динамика на заразни болести во Империал колеџ во Лондон.

Барајќи ги резултатите од студиите направени во Сингапур и Тијанџин, истражувачите од Белгија и Холандија се обидоа да го одредат „интервалот на генерација“ за „COVID-19“, односно времето кое е потребно за да заразат едно лице и да го пренесат вирусот на друго. Одредувањето на интервалот на генерирање е значајно во проценката на стапката на ширење на вирусот.

Според оваа студија, која моментно е на рецензија, генерацискиот интервал во просек е 5,2 дена по примерокот во Сингапур или 3,95 по кинескиот примерок. Авторите на оваа студија сакаа да откријат можност за пренесување на инфекција од заразени лица кај кои е инкубиран вирусот и чии симптоми допрва треба да бидат изразени.

Сепак, овие резултати треба да бидат преземени со претпазливост затоа што не постојат сигурни податоци за тоа кој го инфицирал секој од овие два примерока. Примерокот во Сингапур се проценува дека е меѓу 45 и 84 проценти заразени со вирусот од луѓе кои немаат никакви симптоми на болеста, а во кинескиот примерок, тој број се движи помеѓу 65 и 87 проценти.

Тапива Ганјани, истражувач од тимот, рече дека овие податоци укажуваат дека карантинот нема да биде доволна мерка за борба против епидемијата.

„Овие мерки веројатно нема да бидат доволни за контрола на епидемијата„ COVID-19 “. Потребни се дополнителни мерки, како што е социјалното дистанцирање “, рече тој.

Овие студии ги потврдуваат неодамнешните коментари на Марија Ван Керхова, раководител на Одделението за нови болести и зоолози на Светската здравствена организација, која рече дека прелиминарните податоци покажуваат дека заболните најмногу ја пренесуваат болеста во првите фази, дури и кога тие не покажале симптоми.

Руленд Као, кој ја проучува динамиката на заразни болести на Универзитетот во Единбург, рече дека пандемијата на коронавирусот е различна од епидемијата на Сарс во 2003 година во тоа што Сарс се пренесувал само откако се манифестирале клиничките симптоми на инфекцијата, додека во случајот со COVID-19 не било случај. Ова ја олесни контролата врз епидемијата на Сарс.

Кај пандемијата накоронавирусот уште од самиот почеток се сомневаше дека во многу случаи вирусот се пренесува пред да се манифестираат клинички симптоми. Како што истакна тој, овие студии посочуваат дека карантинот игра важна, ако не и најважна улога во контролирањето на ширењето на вирусот, но дека мора да биде поддржан од други мерки за превенција.