Кога веќе ја ставате раката во гаќи 10 пати на ден, направете го ова

Новите истражувања покажаа дека мажите ги допираат нивните тестиси во просек седум пати на ден. И покрај тоа што јасно сакаат да знаат што се случува „таму долу“, две третини од нив никогаш не дозволиле професионалец да ја прегледанивната интимна зона.

Истражувањето на 2.000 луѓе открило дека мажите понекогаш се фаќаат за тестисите кога се нервозни, но и повремено ги „движат“ додека седат на биро. Четвртина од испитаниците признале дека ги допираат барем десет пати на ден, а еден процент го сториле тоа најмалку 50 пати за 24 часа.

Истражувањето исто така забележа дека мажите не го сфаќаат сериозно ракот на тестисите бидејќи 62 проценти велат дека не отишле на лекар во последните десет години, додека 11 проценти велат дека никогаш не направиле самоиспитување.

Повеќето велат дека повеќе внимаваат на интимната зона само доколку се случи да претрпат повреда.

„Ракот на тестикулацијата е еден од најчестите карциноми кај младите мажи, а доколку се открие навреме, постои голема шанса за лекување. Неверојатно е загрижувачко што само седум проценти од мажите разговараат со своите пријатели дека сакаат прегледна тестиси, а само една третина во последните десет години отишла на преглед “, рече Кевин Мекнер, директор за маркетинг на КП Снекс, кој го спроведе истражувањето.

Како да направите самоиспитување на тестис:

Наместо само да ги допирате, проверете ги правилно - еднаш месечно е доволно, и не ви треба долго.

Нежно притиснете го тестисот со прстите и превртете го помеѓу прстите за да знаете што е нормално во вашиот случај. Повторете го истото и на другиот тестис и ако забележите каква било промена во големината или обликот, испакнатина што не била таму порано, или ако тестисите ве болат од допирање,  обратете се задолжителнокај вашиот лекар.