Контроверзната израелска компанија продава софтвер за кој тврди дека може да стави крај на пандемијата на коронавирусот

BBC- Може ли различни апликации да го направат она што медицината(сè уште) не може и да го спасат светот од коронавирус? Некои веруваат дека може. Контроверзната израелска компанија, позната по не секогаш легален софтвер што им се нуди на владите ширум светот, наводно започнала со продажба на софтвер кој следи мобилни податоци и предвидува ширење на коронавирусот.

Групацијата НСО се пофали дека веќе преговара со некои светски влади, а некои веќе ја тестираат самата програма.

Со овој софтвер ќе се реши глобалната пандемија. Им дава можност на владите да ја разберат состојбата во која се наоѓаат и да донесуваат информирани одлуки. Тоа е навистина моќен софтвер, изјави за BBC News портпаролот на НСО групата.

Проблемот е што ваквиот софтвер автоматски го поставува прашањето за приватноста на податоците и самите граѓани, кои владата може да го контролира одеднаш. Но, НСО посочуваат дека нивните вработени нема да имаат пристап до самите податоци, а софтверот работи најдобро ако мобилните оператори отворат пристап до податоците за нивните клиенти.

На овој начин, може да се следи секое заразено лице, да се снима со кого се сретнале и каде се преселило. Може дури и да се реконструира каде се движи и со кого се состанува пред да ги покаже првите симптоми на инфекцијата.

На картата така се прикажуваат телефонските броеви на лица кои се заразени, а наместо име и презиме, се користат броеви. НСО тврди дека е можно да се предвиди каде ќе се случи следната појава на болеста, во кои од болниците најмногу ќе им требаат респиратори, но и кога одредени региони би можеле да се стават во карантин (информации кои моментално се од интерес за многумина кои се во карантин).

Интересно е што НСО исто така тврдат дека од владите што го тестираат системот е побарано да го почитуваат Европскиот БДПР или нивната верзија на политиката за приватност.

Но, токму прашањето за приватност е она што загрижува кај НСО. Нивниот софтвер „Пегасус“ е познат дека се користи за следење на новинарите и дисидентите во бројни земји низ целиот свет. Токму НСО беше споменато во голема афера кога беше откриено дека мобилен телефон на основачот на Амазон, и најбогатиот човек во светот,Џеф Безос бил хакиран. Покрај тоа, веќе видовме како изгледа кога голема количина приватни информации завршуваат во рацете на приватна компанија (Фејсбук, Кембриџ аналитика ...). Ако е тоа и приватна компанија за шпионски софтвер, тоа може да биде само рецепт за катастрофа.

Со тоа се согласија дури и во Израел, каде парламентот го отфрли планот на министерот за одбрана Нафтали Бенет за НСО да добие пристап до чувствителни информации од граѓани собрани од безбедносната служба Шин Бет.

Сигурно е дека некои земји во светот ќе купат софтвер од НСО и подеднакво е сигурно дека нема да ги известат своите граѓани за тоа.