Кралицата Елизабета е на дното: Кои се најбогатите монарси во светот?

Морарсите од  Блискиот исток се најбогати, но почнуваат од второто место, а британското кралско семејство не е толку богато колку што мислите…

Кралот на Тајланд, Маха Ваџиралонгкорн е најбогатиот монарх во светот, со богатство проценето на 43 милијарди долари. 

Тој е придружуван од султанот Хасанал Болкија од Брунеи, кој доаѓа на второто место со вредност од 28 милијарди долари.

Далеку на третото место, е владетелот на Блискиот исток, кралот Салман бин Абдул Азиз ал Сауд од Саудиска Арабија од околу 18 милијарди долари.

На четвртото место е шеикот Калифа бин Зајед ал-Нахјан од Абу Даби со 15 милијарди долари, на петтото место кралот Мохамед VI од Мароко со 8,2 милијарди долари, со принцот Ханс-Адам Втори од Лихтенштајн на шестото место со 7,2 милијарди долари .

Според сите извештаи, оваа листа на најбогати монарси во светот ги изненади многумина кои веруваа дека кралицата Елизабета Втора го поседува целото богатство на овој свет. Не само што кралицата не е најбогата, таа е на дното на списокот, со богатство што е мизерно (420 милиони долари) во споредба со имотот на кралот Маха Ваџиралонгкорн.

Благородниците и монарсите дефинитивно имаат повеќе можности да уживаат во подобрата страна на животот, но меѓу нив, статусите се разликуваат и се оддалечуваат едни од други со светлосни години.