Може ли да си дозволам одмор, автомобил или стан ?!

Становите, куќите, автомобилите и одморите се важни фактори што можат да ви ги уништат финансиите, но сите ги сакаме во одреден момент. Ама, кога можеме да си дозволиме нив ?! Што велат експертите за тоа?

Може ли да си дозволам автомобил ?!

Размислете за вашиот животен стил и потребите на автомобилот, трошоците за одржување, како и осигурувањето.

Кога да купите: Кога можете да поднесете рата за кредит за најмногу 5 години, вклучувајќи ги и трошоците за осигурување на автомобил и сè уште можете да заштедите пари од вашата плата.

Трошоци: Факт е дека штом го извадите автомобилот на патот, тој губи во вредност. Дури и кога купувате користен автомобил, неговата вредност паѓа. Особено затоа што не постојат правила при продажба на користени автомобили, но зависи од тоа колку некој е подготвен да плати. Ако купувате автомобил на кредит, земете ги предвид трошоците за обработка на кредитот, ратата осигурување и камата. Колку е поголем износот и периодот на отплата, толку е поголем износот што ќе го платите. Секогаш обидувајте се да земете што е можно пократок период на отплата за да го намалите влијанието на каматата.

Дали можам да си дозволам патување?

Размислете за: Патувањето е одличен начин да се опуштите, да откриете нови култури и места. Но, наместо одеднаш да одлучите за патување, испланирајте го однапред и заштедете за тоа. На овој начин ќе избегнете кредитни картички и минуси. Не сакате да го отплаќате старото патување уште една година.

Трошоци: Споредете ги понудите на агенциите и што вклучуваат. Колку би ве чинело патувањето во независен аранжман ?! Исто така, распрашајте се за трошоците во вашата дестинација и подгответе се за нив. На овој начин ќе избегнете дека патувањето на крај ќе ве чини многу повеќе отколку што планиравте. Исто така, сметајте на даноци за престој, како и на аеродромски даноци. Ако патувате подолг период, размислете за дополнително патничко осигурување.

Кога да купите: Кога имате пари, односно заштеда за патувања. Повеќето експерти се согласуваат дека патувањето е луксуз и треба да се плаќа во готово. Ако не можете да го сторите тоа, вие не можете да си го дозволите патувањето.

Може ли да си дозволам стан или куќа ?!

Размислете за тоа: Дали сте подготвени да издвоите добар дел од приходите за да отплатите стан ?! Можете ли да ги издржите дополнителните трошоци како уредување и одржување?

Трошоци: Покрај банкарски надоместоци, нотар, трошоци за осигурување, исто така има и уредување и одржување. Исто така, сметајте на потенцијалниот пад на вредноста на имотот. Како и промени во каматните стапки и курсевите.

Кога да купите: Како по правило, се препорачува од експерти да купите кога ратата за отплата е слична на киријата или кога не ве оптоварува со повеќе од 1/3 од приходот. Можете да се одлучите за повеќе ако сакате да го скратите периодот на отплата, но не и да купите поскап стан. Ако ратата е значително поголема од киријата, прво штедете ја разликата сè додека не ја достигнете заштедената сума што можете да ја користите како удел во набавката.Ако  мислите дека не можете да ја штедите разликата, како ќе ја платите ратата?

Најголеми грешки:

- Купете само со срце без финансиска пресметка.

- Заем со валутна клаузула со променлива каматна стапка,

- Земате максималниот износ на кредит што ви го дозволува банката за максимален период на отплата. На тој начин, немате можност да го продолжите периодот на отплата, ниту дополнителни заштеди. Вклучете во овој случај ако партнерот да ја изгуби работата?

- Погледнете зад броевите, изгответе резервен план во случај да останете работа.