На сите пари, живееше скромно: Како Ингвар ја создаде империјата ИКЕА?

Ингвар Кампрад, креаторот на синџирот за домашно снабдување на ИКЕА, умре на 91-годишна возраст. Тој сигурно беше една од најинтригантните личности на светската деловна сцена - и тоа, избегннувајќи ги светлата на центарот на вниманието.

Кампрад е роден во Шведска во 1926 година, а пет години подоцна почнал да продава кибрит за да заработи некој денар. Во неговите тинејџерски години, тој се занимавал со идеологијата на нацизмот под влијание на неговата германска баба. Подоцна ја нарекува ова „најголема грешка во својот живот“ и дури им се извини на своите вработени преку службено писмо.

Кога Кампрад имал 17 години, неговиот татко му дал парична награда за успехот на училиште, постигнат и покрај дислексијата. Ингвар ги користи парите за изградба на ИКЕА. Започнува со продажба на мали предмети за домаќинството како рамки за слики и по пет години им додава мебел на предметите. Во 1951 година се појави првиот каталог, а во 1955 година ИКЕА почна да дизајнира сопствен мебел.

Постепено, синџирот расте и станува целосна бизнис империја. Се верува дека состојбата на Кампрад е речиси 48 милијарди долари.

Сепак, тој отсекогаш живеел исклучително скромно. Тој секогаш летал во втората класа, престојувајќи во евтини хотели и возејќи го истиот Volvo две децении. Познато е дека носел облека само од втора рака .

Денес, ИКЕА има 370 продавници во 47 земји. Од 1988 година, Ингвар Кампрад не е во оперативната линија, но продолжува да работи како висок советник. Неговиот бизнис го водат неговите синови.