Не сме свесни колку е опасно: Еве зошто треба да се собуете веднаш штом ќе се вратите дома

Ако ги носите чевлите што обично ги носите надвор и дома, пренесувате бројни натрапници низ вашиот дом што можат да бидат опасни за вашето здравје.


Ешерихија коли
Додека одите по улицата, стапнувате на разни остатоци, измет од птици и кучиња, нечистотии од подовите на јавните тоалети и многу други површини кои се вистински приплодни основи за бактериите Ешерихија коли, предупредува Кели Рејнолдс, микробиолог од Универзитетот во Аризона. Оваа бактерија предизвикува дијареја, инфекции на цревата, уринарниот тракт, па дури може да доведе и до менингитис.

Други бактерии

Ешерихија коли е само една од илјадниците бактерии што ги носите на вашите стапала. Покрај тоа, истражувањето открило дека има околу 421.000 различни бактерии на просечно парче обувки. Колиформните бактерии кои обично ја загадуваат водата сочинуваат околу 96 проценти од овие натрапници на стапалата. Ако шетате низ куќата со чевлите во кои сте биле надвор, дури 99% од овие бактерии завршуваат на вашите подови.

Токсини
Хемикалиите што се користат во земјоделството, хербициди и инсектициди од тревниците можат да го најдат патот до вашиот дом. Луѓето кои живеат близу до асфалтни патишта се изложени на посебен ризик затоа што внесуваат карциногени од патот во нивниот дом.

Нечистотија
Ако носите чевли и на отворено и дома, шансите се поголеми дека ќе мора да ги чистите подовите почесто и потешко. Ако не ви се допаѓа идејата, тогаш треба да инвестирате во папучи.

Извор: beograd.in

Во картите кралот Срце е единствениот кој нема мустаќи: Зошто?