Ова е рекорд: Најбогатата компанија во светот- Да, знаете која е, но колку тежи?

Со најновиот скок на вредноста на акциите, компанијата Apple ја надмина вредноста од 2 трилиони долари и со тоа стана највредната компанија во историјата на Америка

За краток временски период минатата среда, акциите на технолошкиот гигант - кои се зголемија за 60% само оваа година, и покрај пандемијата - колективно се искачија на неверојатна сума. 

Секоја акција во моментов се продава по цена од околу 470 американски долари, но наскоро ќе биде далеку подостапна кога ќе се подели четири-за-една, што ќе доведе до цена од скоро 117 долари за акција. Оваа поделба во никој случај нема да влијае негативно на вкупната вредност на компанијата, туку едноставно ќе значи дека тие ќе имаат повеќе акции во оптек, што дополнително ќе го финансира нивното проширување.

Покрај тоа, Apple е редок пример кој покажува позитивно влијание на пандемијата на коронавирусот. Падот на цената на нафтата го собори од тронот претходен крал, Саудиј Арамко, па Епл едноставно се вклучи и го зазеде тоа место. Саудиската компанија го премина прагот од две трилиони, кога се појави на берзата во декември минатата година, по што нивната вредност благо падна.

Додека технолошкиот гигант веројатно ќе го продолжи својот подем, тие не можат да се потпрат единствено на нивното потекло - барем не ако сакаат да бидат број еден. Другите гигантски компании, како што се Амазон и Мајкрософт, исто така, приоѓаат на оваа бројка, прилично брзо.

Една од причините за растот на вредноста на Apple за време на пандемијата секако се бројните услуги за стриминг што се наплатуваат, вклучително и Apple TV + и Apple Music, каде што е евидентен растот на бројот на корисници за време на овој фатален период. Веќе сега, на Интернет можете да најдете бројни гласини за лансирање на моделот iPhone 12, и ако биде успешен како и неговите претходници, патот до ѕвездите сигурно ќе стане помалку трнлив.