Овие правила треба да ги следи секој пред да се одјави од хотел: Еве кои

Секој страствен авантуристички патник на годишно ниво, во просек, поминува 88 ноќи во хотели, според статистичките податоци. А хотелите ширум светот даваат се од себе, нивните соби да бидат дом за своите гости. Сепак, многу луѓе не сфаќаат дека плаќањето хотелска соба не значи користење без дополнително внимание.

„Bright Side“ направи список со одредени правила што секој треба да ги следи пред да се одјави од хотел.

1. Не преклопувајте валкани крпи

Хотелските работници велат дека вистинскиот начин да се справите со користените крпи е да ги соберете на прилично специфично место, како када или подот од бањата, што им олеснува да ги земат за чистење. Не преклопувајте ги на полица затоа што ќе биде збунувачки да се знае дали тие навистина биле користени или не.

2. Не средувајте го креветот

Би било пристојно да направите основно чистење пред да се одјавите од хотелската соба. На пример, можете да ги соберете влакната косата од одводот и да ги исчистите телесните течности од различни површини. Можеби ќе ве изненади, но некои луѓе дури и не го испираат тоалетот откако го користат! Сепак, апсолутно нема потреба да го наместите креветот затоа што домаќините на хотелот и онака ќе мора да го раскренат, да заменат ги заменат чаршафите со нови.

3. Оставете бакшиш

Бакшижите се многу ценети во оваа дејност, бидејќи нивните плати се обично ниски, но згора на тоа, работата што ја прават е доста тешка. Затоа е важно да не заборавите да им се заблагодарите на луѓето што ви овозможија удобен престој со бакшиш. Само запомнете: различни луѓе можат да ја чистат вашата соба секој ден, па можеби ќе сакате да размислите за оставање бакшижи не само на крајот од вашиот престој.

4. Соберете го вашето ѓубре

Не оставајте го ѓубрето насекаде, туку во корпата за отпадоци, или соберете го во кесата за ѓубре. Ќе им треба навистина долго време на домаќините да ги соберат сите користени шишиња и кутии од собата. Ако имате многу отпадоци, можете да побарате пластична кеса за да ставите сè во неа, така прават многу патници.

5. Отворете ги прозорците за да влезе свеж воздух

Собарките мораат многу брзо да ги чистат просториите за да можат другите гости да се пријават и не е секогаш лесно да се проветри просторот. Ќе им направите вистинска услуга оставајќи ги прозорците отворени за да го освежат воздухот во собата, велат менаџерите на хотелот. Во топлите месеци од годината, можете дури и да го вклучите клима уредот.

6. Наредете го целиот мебел и додатоци како што беа по пристигнувањето

Треба да го ставите далечинскиот управувач до ТВ, прибор за јадење на масата и столиците на нивното место, предлагаат патниците. Една собарка има околу 20-30 минути да ја среди просторијата да изгледа совршено, така што уредувањето на такви работи навистина ќе им ја олесни работата.

7. Не користете ништо што навистина не ви треба

Ако патувате сами и добивате соба со 2 кревети, не користете ги обете. Може да ви биде прилично удобно и со само еден кревет, не создавајте повеќе работа за собарките. Ова исто така се однесува на сè друго што може да остане недопрено.


Извор: brightside

Фото: freepik