Планот за коронавирусот во САД предвидува 18-месечена пандемија и широко распространети недостатоци

ВАШИНГТОН - Планот на федералната влада за борба против коронавирусот ги предупреди креаторите на политиките минатата недела дека пандемијата „ќе трае 18 месеци или подолго“ и може да вклучува „повеќе бранови“, што резултира во широко распространети недостатоци што ќе ги затегнат потрошувачите и системот за здравствена заштита на САД.

Планот од 100 страници, со  датум во петокот, истиот ден кога претседателот Доналд Трамп прогласи национална вонредна состојба, постави мрачна прогноза за ширење на вирусот и даде преглед на одговор што ќе ги активира агенциите низ владата и потенцијално ќе употреби специјални претседателски овластувања за мобилизирање на приватниот сектор.

Меѓу „дополнителните клучни сојузни решенија“, наведени меѓу опциите за Трамп, се повикува на Актот за производство на одбраната од 1950 година, корејски закон за воената ера, кој го овластува претседателот да преземе вонредни активности за да ја присили американската индустрија да го засили производството на критична опрема и материјали како што се вентилатори, респиратори и заштитни средства за здравствени работници.

„Може да се појават недостатоци на производи, што влијаат врз здравствената заштита, службите за итни случаи и другите елементи на критична инфраструктура“, предупредува планот. „Ова вклучува потенцијално критичен недостаток на дијагностика, медицински материјали (вклучувајќи ги и ЈПП и фармацевтски производи) и вработените во некои локации“. PPE се однесува на опрема за лична заштита.

Планот продолжува: „Државните и локалните власти, како и критичните канали за инфраструктура и комуникации, ќе бидат под стрес. Овие стресови, исто така, можат да ги зголемат предизвиците за директно добивање ажурирани пораки и координирање на насоки за овие надлежности “.

Планот, кој беше некласифициран, но беше означен „Само за официјална употреба-  Не за јавно дистрибуирање или пуштање во употреба“, беше споделен во Њујорк Тајмс, бидејќи Трамп ги засили своите напори да го спречи ширењето на вирусот. После неколку недели играње на сериозноста на пандемијата, велејќи дека тоа чудесно ќе исчезне, Трамп започна да со сериозен и трезен тон за време на прес-конференцијата во петокот во која се најавуваше националната вонредна состојба.

Голем дел од планот е бирократски по природа, опишувајќи ја координацијата помеѓу агенциите и дејствијата што во некои случаи се веќе преземени, како што се училиштата кои беа повикани да се затворат и големите настани да бидат откажани.

„Додека одговорот на администрацијата досега немаше итност за оваа криза, се уште има чекори што може да ги преземете за да ги ублажите штетите“, напиша сенаторот Боб Менедез, во писмото до Трамп во вторникот. „Повикувањето на овластувањата ќе и овозможи на федералната влада да се засили и да преземе тип на агресивни чекори потребни во ова време на неизвесност“.

Друго писмо испратено минатата недела од страна на 57 демократи во Домот, предводено од претставникот Енди Левин од Мичиген, даде слични точки: „За време на Втората светска војна, нашата земја се прилагоди на барањата на времето за производство на масовни количини на бомбардери, тенкови и многу потребни помали предмети да се спаси демократијата и слободата во светот. Знаеме кои се барањата од ова време и мора да дејствуваме сега за да ги исполниме овие барања “.

Сенаторот Џек Рид, изјави дека секретарот за одбрана  му рекол во вторникот дека Пентагон ќе им обезбеди на федералните здравствени работници 5 милиони респираторни маски и 2.000 специјализирани вентилатори. „Американската јавност се соочува со воените услови во борбата против ширењето на оваа болест, а Пентагон треба да биде дел од напорите да помогне во заштитата на здравјето и безбедноста на американскиот народ“, рече Рид.

Но, Трамп во вторникот рече дека не е подготвен да го повика Актот за производство на одбраната. „Ние можеме да го сториме тоа ако треба“, рече тој пред новинарите. „Сега, не моравме. Ако го сакам тоа, можеме многу брзо да се направи. Го проучувавме ова многу внимателно пред повеќе од две недели, всушност. Ние ќе ја донесеме таа одлука прилично брзо ако ни треба. Се надеваме дека не ни треба. Тоа е голем чекор “.

Донесен во 1950 година непосредно откако американските трупи заминаа во војна во одбрана на Јужна Кореја против инвазија од Северна Кореја, Актот за производство на одбраната се засноваше врз овластувањата користени за време на Втората светска војна и му дава овластување на претседателот да побара од деловните субјекти да им дадат приоритети и да прифатат договори неопходни за национална одбрана.

Претседателот може да направи директни заеми или гаранции за заем и да купи обврзници, субвенции или други стимулации за да влијание врз индустријата и да помогне во време на криза.

Другите клучни решенија наведени како опции за претседател вклучуваат дистрибуција на медицински материјали и опрема од Стратегиската национална берза, обезбедување пари на државите за да им помогне да ги исполнат барањата предизвикани од појава на коронавирус и да се даде приоритет на распределбата на основните ресурси за да се фокусираат на области кои имаат најмногу потреба.

„Ширењето и сериозноста на COVID-19 ќе биде тешко да се прогнозира и карактеризира“, се вели во владиниот план.