Посната трпеза поскапа од мрсната: Семејствата кои слават Свети Никола го скратуваат списокот на гости поради високите цени на овие намирници
Свети Никола е еден од најголемите светци кои се празнуваат кај нас, а бидејќи овој празник секогаш паѓа за време на Божиќните пости, трпезата мора да биде посна - што не значи дека подготовките се едноставни или евтини. Иако сè уште има време до 19 декември, многу домаќинки веќе го чувствуваат притисокот поради наглото зголемување на цените на прехранбените производи кои се неопходни за божиќната трпеза, па затоа не е невообичаено да се размислува за намалување на бројот на гости, иако станува збор за голем и важен празник.
Најголемиот поединечен трошок кога станува збор за Свети Никола е сè уште рибата, која е задолжително главно јадење на празничната трпеза. Цената на одредени риби како крапот и пастрмката се драстично зголемени, додека скушата и ослиќот остануваат малку попристапни, но нивните цени исто така постојано растат. Морските видови како што се орада или лосос речиси станаа луксуз и ретко се наоѓаат на трпезата, бидејќи нивното купување едноставно не се исплати за многу домаќинства.
Текстот продолжува на ЖЕНСКИ МАГАЗИН