Познатиот кардиолог тврди: Од 220 одземете го бројот на вашите години и ќе знаете какво ви е срцето

Вежбањето е здраво за вашата психофизичка состојба, но пред да одите во теретана, на фитнес или јога треба да ја проверите вашата општа здравствена состојба, односно да направите кардиолошки преглед кој вклучува проверка на крвен притисок, лабораториски тест, ЕКГ и ултразвук на срцето, советува експертот.

Одењето во теретана е препорачливо за сите, но бидејќи напорното вежбање под тежина може да предизвика разни здравствени проблеми, особено срцето, потребно е внимателно и контролирано да се вежба.

Кога станува збор за обуката, проф. Д-р Петар Оташевиќ, специјалист по интерна медицина со супспецијализација по кардиологија и вонреден професор на Медицинскиот факултет во Белград, во интервју за МОНДО вели дека лекарите апсолутно препорачуваат вежбање, но дека во случај на средовечни или постари лица , претходно треба да се направат индивидуални здравствени прегледи.

Вежбањето е нешто што ние лекарите го советуваме секому, покрај избегнувањето на брза храна и генерално секоја храна која содржи голема количина на масти, шеќери или јаглехидрати. Препораката е редовно вежбање до 150 минути неделно, но тоа не мора да биде тренинг во теретана, туку секаков вид физичка активност по сопствен избор, како пешачење, брзо одење, трчање, возење велосипед итн. , вели докторот.

Сепак, како што советува, потребна е одредена претпазливост и претходна контрола, особено кога се работи за средовечната популација.

„Доколку сте средовечни, пред да одлучите да започнете со вежбање, особено ако планирате да одите во теретана, би било добро да ја проверите вашата општа здравствена состојба, односно да направите кардиолошки преглед кој вклучува проверка на крвниот притисок. лабораториски тест, ЕКГ и ултразвук на срцето, до за да се утврди дали вежбањето е безбедно за вас и со кое темпо треба да вежбате“, советува експертот од МОНДО.

Кога станува збор за кардио спортови и вежби како трчање, пливање и возење велосипед или скокање со јаже, кои ја зголемуваат вашата издржливост, соговорникот истакнува дека позитивно делуваат на кардиоваскуларниот систем. Покрај тоа, кардио вежбите ја зголемуваат потрошувачката на калории, што е добро за контрола на тежината.

„Кардио тренинзите имаат бројни позитивни ефекти и се препорачуваат за сите, доколку го приспособите интензитетот на вашата кондиција и општата физичка подготвеност. Ова се аеробни вежби кои всушност ја зголемуваат нашата издржливост, при што работат сите мускули, вклучувајќи го и срцето. На овој начин се троши повеќе кислород и се топат насобраните масти“, објаснува докторот која уште еднаш нагласува дека одредени возрасни групи мора да го проверат своето здравје пред да одлучат да почнат да вежбаат.

Од друга страна, општиот совет на експертот е да внимавате колку брзо ви работи срцето.

„Не треба да го надмине максималниот пулс, кој се пресметува со одземање на бројот на години од 220. На пример, ако имате 50 години, кога ќе го одземете тој број од 220, доаѓаме до пресметката дека вашето срце не треба да чука побрзо од 170 отчукувања во минута, односно тоа е максималната горна граница“, нагласува докторот кој заклучува дека како што човекот старее, неговиот максимален пулс ќе се намали.

Фото: принтскрин јутуб

Извор: Експресо