Принцот Хари направил специјална траума терапија, наречена ЕМДР: Терапијата ми делуваше

И тој е само човек кој се соочува со разни предизвици кога е во прашање трагедија или голема тага. А во неговиот случај, ја имаше, и тоа многу....

Хари рече дека живеењето со смртта на неговата мајка Дајана, принцезата од Велс го прави да се чувствува „беспомошно“ и „немоќно“. 

Во интервју минатиот месец за менталното здравје, The Me You Can't See, принцот Хари направи длабоко лично откривање. Хари рече дека барал специјална програма за терапија, ЕМДР, за да ја поднесе смртта на неговата мајка Дајана, принцезата од Велс и дека терапијата му делувала. Тој опиша како живеењето со траумата за нејзината смрт го прави да се чувствува „беспомошен“ и како да „да нема бегање“.

Типична сесија на ЕМДР трае 60 до 90 минути, за време на која се бара од клиентот да визуелизира трауматски настан. Обучувачите користат повторени физички стимули - како што се звуци, допири или пулсирачка светлосна лента - за да ја олеснат „обработката на информациите“ сè додека клиентот не може да извести дека меморијата е помалку вознемирувачка. Меѓународната асоцијација ЕМДР (ЕМДРИА) има повеќе од 10 000 членови обучени да ја обезбедат оваа терапија.

ЕМДР беше развиен во 1989 година од страна на Франсин Шапиро, калифорниски психотерапевт, како третман на траума. Работи на теоријата дека, како што објаснуваат, однесувањето и менталното здравје поттикнуваат симптоми од несоодветно зачувани животни настани. Како што се активираат тие зачувани настани, клиентот доживува нарушувања и дисфункција во неговиот или нејзиниот сегашен живот.