Се лизнаа 170 милијарди долари, биткоинот паѓа, но може да надмине и 100 000 долари

Пазарната капитализација или вредноста на пазарот на крипто-валути беше 959,53 милијарди долари во 12.10 часот вчера во Гуангжу, Кина. По времето на Сингапур, помалку од 1,1 трилиони долари еден ден порано, според Coinmarketcap.

 Биткоинот и другите дигитални монети во понеделникот извадија околу 170 милијарди долари од целиот пазар на крипто-валути.

Биткоинот, најголемата криптовалута, падна за над 11 отсто од претходниот ден на 35.828,06 американски долари, околу 12:15 часот. По сингапурско време, Етер, вториот по големина, забележа пад од околу 15 отсто до 1.126,72 долари.

Продажбата во криптовалути доаѓа по огромниот митинг и можеби сигнализира одредена заработка од инвеститорите. Биткоинот сè уште е во пораст над 340 отсто во последните 12 месеци и минатата недела достигна историски максимум нешто под 42.000 УСД.

„Корекцијата што ја видовме беше очекувана бидејќи веруваме дека скокот на цената на БТК од неодамна од 20.000 до 40.000 УСД во изминатите четири недели ќе предизвика притисок во продажбата“, изјави за CNBC Симонс Чен, извршен директор за инвестиции и трговија во фирмата за финансиски услуги со криптовалути Бабел Фајнс .

Ознаката од 40.000 американски долари можеше да биде причина за профит, рече Чен.

Оживувањето на Биткоинот се припишува на низа фактори, вклучително и поголемо купување од големи институционални инвеститори.

Исто така, тој се спореди со „дигитално злато“, потенцијално безбедно засолниште и заштита од инфлацијата. Во неодамнешната истражувачка белешка, од JPMorgan нагласија дека биткоинот може да достигне 146.000 американски долари на долг рок, бидејќи се натпреварува со златото како „алтернативна“ валута. Стратезите на инвестициската банка забележаа, сепак, дека биткоинот ќе мора да стане значително нестабилен за да ја достигне оваа цена. Биткоинот е познат по диви промени во цените.

Но, некои критичари на биткоинот - како Дејвид Розенберг, економист и стратег во „Розенберг Рисрч“, го нарекоа биткоинот меур.

Џен Чу, основач на трговската фирма насочена кон ризичен капитал „Кенетик капитал“, која е насочена кон крипто валута, рече дека повлекувањето на биткоинот може да биде добра влезна точка за купување на инвеститорите.

„Оваа краткорочна корекција е природна и потребна и е одлична влезна точка за долгорочните инвеститори бидејќи набрзина достигнуваме 50 илјади УСД овој квартал и 100 илјади до крајот на годината“, изјави Чу за Си-Ен-Би-Си.

Минатата недела, имаше предвидувања дека биткоинот може да надмине 100.000 УСД.

„Веројатно ќе достигне 100.000, па 150.000, па 200.000“, изјави Палихапитија за „Извештајот за полувремето“ на CNBC. „Во кој период? Не знам, можеби пет или 10 години, но тоа оди натаму“, гласи изјавата.