Се пензионираше на 35 години, како МИЛИОНЕР: Постојат 5 совети за секој што сака да заштеди

Пред четири години Стив Едрок ја напушти работата кога сфати дека заштедил доста (милион долари) - за да може да се пензионира. Во тоа време тој имаше 35 години, а и неговата сопруга Кортни наскоро се пензионираше.

Не ја има оваа привилегија секој, но според него, не е недостижно, само треба да знаете како. Затоа Стив споделува свет од 5 основни принципи според кои, како што вели, сите треба да живеат.

1. Првата цел е финансиска независност, но има малку врска со парите. Тоа е поврзано со желбата овој идеал да стане ваш приоритет. Додека работев во поранешната фирма, имав добра работа и заработка, но неволно одев секој ден да работам. Не ми се допадна да седнам на место цел ден и некој да ми дава наредби. Почнав да издвојам на страна 70 проценти од мојата плата.

2. Активно подобрување на вашата заработка. Иако заработував добро на работа, секогаш барав начин да заработам приход надвор од канцеларијата. Стартував сајт за финансии и пишував постојано. Со текот на времето, правев 1.000 долари месечно преку тоа.

Мојата сопруга Кортни и јас исто така отворивме канал на Јутуб, кој ни донесе дополнителни 500 американски долари за еден месец. Но, јас продолжив напорно да работам на мојата редовна работа затоа што сакав да му покажам на шефот зошто заслужувам покачување од 10 или 15 проценти.

3. Инвестирајте ги парите. Двајцата започнавме да инвестираме во недвижнини, во историски згради, да купуваме акции. Идејата зад ова е многу едноставна: добро купувате по една цена, а со текот на времето цената се зголемува. Ако инвестирате 1.000 долари и цената во меѓувреме скокне за 100 долари, почетната база е 1.100 долари следната година.

4. Секогаш знаете каде одат вашите пари. Секој долар е важен, особено ако сте склони кон акумулирање на долговите. Трошоците за евидентирање се едноставна основа, и секоја личност треба да води евиденција барем еднаш месечно, но луѓето обично немаат дисциплина. Анализирајте ги вашите сметки, наместо да ги негирате. „Забавно трошење“ доаѓа само по порамнување на сметките и основните потреби.

5. Отфрлете ги работите што не ви се потребни. Поминав многу, имав два автомобили и спортски мотор, но се ослободив од сето тоа. Јас и Кортни сега живееме скромно, но ние сме среќни. Повеќе немаме кабловска телевизија, но се претплативме на услугата за стриминг, многу поефтино од колку кабловската. Даваме само 50 долари месечно за храна „надвор“, односно јадење во ресторани.