Шок: Основачот на Фејсбук изгуби половина од своето богатство- еден непромислен чекор и...

Милијардерот и најпознат андроид Марк Закерберг успеа да изгуби половина од своето богатство, ама сепак остана во клубот со десет или повеќе фигури...

Индексот на милијардери на публикацијата Блумберг објави пад на богатството на Марк, при што сопственикот на компанијата Мета сега е само на 20-то место на листата. Ова е новата најниска позиција за 38-годишниот технолошки магнат на листата на Блумберг за најбогати луѓе во светот од 2014 година. Оваа публикација, исто така, откри дека овој пад може да продолжи.

Богатството на основачот на социјалната мрежа Фејсбук годинава е преполовено и за помалку од две претходни години од 106 милијарди падна на 55,9 милијарди долари. На врвот на своето богатство, овој „човек“ вредел огромни 142 милијарди долари, што само покажува колку работите се промениле во изминатата година.

Блумберг истакнува дека неодамнешното ребрендирање на компанијата од Фејсбук во Мета беше исклучително лош потег за Марк, кој оттогаш само тоне. Не само што Мета се бори да го најде своето место во технолошкиот универзум, туку Блумберг ги нарекува најновите заработувачки на компанијата очајни.


Лаура Мартин, висок интернет аналитичар во Needham & Co, изјави за публикацијата дека компанијата на Марк е повлечена надолу во однос на акциите со инвестиции во мета универзумот и сега мора да ги врати своите корисници од TikTok. Лаура додаде и дека Мета во моментов е под напад на прекумерни контролни мерки, регулаторни норми и интервенции.

Закерберг долго време сакаше целосно да ја трансформира својата социјална мрежа во метауниверзум, каде луѓето ќе можат да играат игри, да работат и да комуницираат, а неодамна беше принуден да им вети на корисниците на социјалната мрежа дека неговата платформа нема да биде „основна“.