Што ако допреме или јадеме нешто заразено со коронавирус? Докторката одговори

Српската докторка Дарија Кисиќ Тепавчевиќ одговори на прашањето што ќе се случи ако допреме нешто заразено со коронавирус во продавницата.

Самоизолацијата, социјалното растојание и останувањето дома се апсолутно неопходно средство за борба против коронавирусот. Сепак, неопходно е барем еден член на семејството да оди на шопинг, каде што контактот со предмети што допираат повеќе луѓе е неизбежен.

Што треба да правиме во случај да допреме нешто заразено од продавница?

- Дури и ако вирусот е на кожата, тоа не е влезна точка. Ако ги миете рацете потоа, тоа е превентивна мерка. Само е важно да не ја ставате свежо контаминираната рака на устата, носот-на респираторниот  тракт “, објасни таа.

Д-р Тепавчевиќ објасни какви мерки на претпазливост треба да се преземат кога станува збор за намирници и кеси од продавницата.

- Се однесувам на ист начин како што било порано. Кога ќе се вратам од моето снабдување со намирници, ги отварам кесите, ги земам намирниците и потоа ги мијам рацете. Нема да се инфицирате ако ја ставите кесата во уста, а верувам дека тоа не го правите. Да, од суштинско значење се мерките за хигиена, но тие се однесуваат на редовна хигиена на рацете. Дури и ако заразата (вирусот) се најде на раката, нема да се разболиме ако не ги допираме устата или очите, односно ако не го внесеме респираторно или н а конјунктивен начин - рече таа.

А, дали ќе се заразиме ако јадеме нешто што има вирус на него, односно ако го изедеме вирусот?

- Не, нема да заразите, бидејќи е утврдено дека тоа не предизвикува болест. Оригиналната хипотеза беше дека овој вирус се пренесува преку храна од пазар во Вухан. Сепак, последователните истражувања ја отфрлија оваа можност - додаде таа.

Може да ве интересира и ИНТЕРНИСТ советува: Овие 5 работи ви се потребни да ги имате во време на коронавирусот