Сите паѓаме во стапицата на кукањето: Како негативното размислување влијае на мозокот

Фото насловна: Profmiedia

Кукањето е негативно однесување кое влијае на структурата на нашиот мозок, а многу луѓе имаат навика постојано да се жалат кога ќе наидат на проблеми.

Луѓето кои се негативни и склони кон лелекање не ги чуваат своите мисли и чувства за себе, туку ги пренесуваат на други, односно бараат некој да ги слуша. Тие не треба да се избегнуваат или обвинуваат, туку да се разберат и да им се помогне.

Постојат различни причини за кукање - потреби за внимание, незадоволство и други проблеми

Психологот Скот Беа од клиниката Кливленд вели дека во повеќето разговори што ги водат Американците, преовладува жалење и лелекање. Сепак, тој додава дека тоа е нешто природно.

Обично забележуваме работи што ја влошуваат нашата состојба, а како што вели тој, веројатно е поврзано со нашите антички предци кои постојано морале да бидат будни за да избегнат разни опасности.

И пред да кажете дека нема да се лелекате, медитирајте, размислувајте позитивно и секогаш обидувајте се да најдете нешто што е добро за вас во дадена ситуација, веројатно се жалите почесто отколку што мислите.

Тоа е стапица во која сите од време на време паѓаме, но покрај влошувањето на вашата слика за ситуацијата во која се наоѓате, негативното размислување веројатно може негативно да влијае и на хемијата на мозокот, предупредува др. Беа.

Затоа, променете ја својата перспектива и начинот на кој ги гледате работите. Випредлагаменеколку трикови за да ви помогнеме во тоа.

Понекогаш може да помогне малку да се прилагоди начинот на изговарање на зборовите.

Наместо да кажете: „Морам да ги мијам садовите или да го исфрлам ѓубрето и да одам до продавницата, вие ќе речете: Ќе да одам во продавницата“.

Едноставно кажано, ако кажете „морам“, тоа ќе изгледа како товар пред вас, а ако кажете „треба“ - тоа е можност што е пред вас.

Нашиот мозок реагира многу силно на начинот на кој го користиме јазикот кога зборуваме и на начинот на кој го користиме јазикот во нашите мисли, така што неговата реакција на овие две реченици ќе биде различна.

Кога ќе ви кажат дека треба да направите нешто, веројатно ќе го сторите тоа со голема тешкотија. А, ако некој ви рече: „Ми треба помош околу нешто“, вие одговорете со повеќе ентузијазам.

„Се чувствува дека е добра можност за нас, дека е искуство од кое можеме да извлечеме корист. Станува збор за разликата помеѓу обврската и предизвикот “, вели др. Беа

Покрај тоа, помага и позитивното размислување, како што е негувањето благодарност, кое поттикнува на уште попозитивно размислување и на убави мисли.

Од друга страна, постојаното лелекање и жалење нè прави почувствителни и ранливи, па затоа само го засилува чувството на негативност и страв.

Затоа „Морам“ не е единствениот збор што треба да го исфрлите.

Беа, вели дека ние често сме склони да даваме категорични тврдења што се претерувања.

На пример, кога велиме „Јас сум осамен“ или „Несреќен сум“, наместо да кажеме дека имаме „осамени моменти“ или дека неодамна сме имале „неколку тажни денови“, таа изјава има многу поинаква боја и тежина.