Спаси сам 20 луѓе од давење: Падна во кома, а потоа спаси луѓе од пожар

16 септември 1976 година. Советскиот светски шампион во техничко пливање Шаварш Карапетјан спасил дваесет луѓе еден по еден од сигурно давење и смрт. Токму кога го завршил дневниот тренинг од 20 километри на езерото во Ереван, видел тролејбус со 92 патници како паѓа во езерото. Тој допливал до таа точка и нурнал десетина метри каде што бил тролејбусот, потопен и речиси невидлив од калта што се кревала. Со нозете го скршил задното ветробранско стакло и почнал да ги вади луѓето низ него и да ги крева на површината на водата (околу 30 до 35 секунди за секој човек што го подигнал). Таму бил и неговиот брат, кој тренирал со него, ги однел на брегот, на оддалеченост од 25 метри. Истото го правел многу пати, речиси 30, но не преживеале сите. 

Не се сеќава колку спасил, бидејќи постепено почнал да губи свест од замор, хипотермија и раните кои ги добил од скршеното ветробранско стакло. Тој останал во кома 46 дена, а кога се опоравил, неговото здравје било такво што 10 светски рекорди и златни медали на светските и европските првенства му беа последна жетва во спортот, повеќе не се натпреваруваше.

Запрашан за најлошиот дел од инцидентот, тој одговори: "Знаев дека не можам да ги спасам сите. Се плашев дека би можел да грешам. Беше толку темно долу што не можев да видам речиси ништо. Во еден од моите нуркања што се случија го грабнав седиштето бидејќи немаше видливост, наместо тоа можев да спасам друг живот. Ме боли и прогонува тоа дури и во моите соништа“.

Неговиот херојство, храброст и самоодрекување не беа веднаш познати. Во 1982 година, весникот „Комсомолскаја Правда“ објави напис за неговиот подвиг со наслов „Подводна битка на шампионот“. Оваа објава откри дека тој е спасителот, а по објавувањето на домашната адреса добил околу 60.000 благодарници. Во тоа време, тој беше одликуван со Орден „За спас на давениците“ и „Орден на честа“.

Во февруари 1985 година, минувајќи покрај запалена зграда, случајно открил дека внатре има заробени луѓе. Без размислување се втурнал во огнот и ги извлекувал луѓето еден по еден. После тоа долго закрепнувал во болница поради тешки изгореници и проблеми со дишењето поради вдишени гасови.

Во 2014 година, на Зимските олимписки игри во Сочи, Русија, човек со тешкотии во трчањето го однесе олимпискиот оган во Кремљ. Но, пламенот изгасна и луѓето беа загрижени. Повторно го запали некој од Олимпискиот комитет кој ја придружуваше штафетата. Утредента гореше интернетот, по повод овој настан напишаа: Срамота, зошто го избраа? Штета е што не успеа да се погрижи за пламените јазици.

Подоцна дознале дека се работи за Шаварш Карапетјан кој имал респираторни и други проблеми. Потоа постовите се сменија, велеа тоа е знак Божји, дека со тоа се покажува дека пламенот е изгаснат пред храброста и големината на неговата душа!

Шаварш Карапетјан (роден 1953) е ерменски спортист со советско потекло. Има 11 светски рекорди, 17-кратен светски шампион, 13-кратен европски шампион и 7-кратен советски шампион во пливање. Денес живее едноставен живот, поседува продавница за чевли во Москва, која ја нарекол „Втор здив“.