Стана најбогат човек во историјата и само неколку моменти подоцна изгуби се

Нема човек кој барем еднаш во животот не се запрашал како би било да се биде милионер или милијардер, но овие соништа не можат да се споредат со приказната за еден среќник/несреќен човек, кој стана мулти-квадилионер во само неколку минути...

Еден Американец накратко стана најбогатиот човек на сите времиња, за за неколку моменти повторно да го загуби своето богатство. Педесет и шестгодишниот Крис Рејнолдс отворил сметка на Paypal еден ден, откривајќи дека таа содржи астрономски 92 квадрилиони или 92.233.720.368.547.800 долари, што накратко го направи најбогатиот и единствениот квадрилионер на планетата.

Бројни новински агенции кои тогаш известуваа за неговиот случај објавија дека овој човек од Делавер бил милион пати побогат од телекомуникацискиот магнат Карлос Слим, чие богатство во тоа време, во 2013 година, изнесувало неверојатни 67 милијарди долари.

Сеќавајќи се на овој момент, Рејнолдс изјави за CNN: „Ова беше навистина интересно. И денес не знам дали некој се пошегува со мене“. Рејнолдс додаде дека цифрата на неговата сметка предизвикала шок во неговото тело, бидејќи колку што знаел, најмногу што заработил преку PayPal е нешто повеќе од 1.000 долари од продажбата на ретро гуми за модел на BMW на платформата eBay.

За негова несреќа, на сите добри работи им доаѓа крајот, па PayPal набрзо ја сфати својата грешка и го поправи салдото на неговата сметка, извинувајќи му се на Рејнолдс за непријатностите. Дигиталната платформа издаде официјално соопштение во врска со случајот: „Ова е очигледна грешка од наша страна и го цениме разбирањето на г-дин Рејнолдс. Нашата услуга за плаќање преку Интернет ќе донира одредена сума пари во добротворна организација по избор на Рејнолдс како дел од нашето извинување за грешката“.

Во соопштението за медиумите, објавено малку подоцна, компанијата додаде: „Сметаме дека е исклучително инспиративно да ја искористиме оваа несреќна околност за да донираме пари за цели во кои тој верува“. Се надеваме дека ќе можеме да го почитуваме овој дух со донирање на кауза по негов избор, па стапивме во контакт со Рејнолдс и му ја доставивме нашата понуда, давајќи му до знаење дека сме многу благодарни што e наш клиент!“.

Во интервју за Philadelphia Daily News, агенцијата која првично ја објави оваа неверојатна приказна, Рејнолдс рече дека се чувствувал како „милион долари“ кога ги открил парите на неговата сметка: „Ова беше големо изненадување за мене и откако успеав за да ја разберам сумата на пари што ја видов, се чувствував совршено“. Сепак, Рејнолдс додаде дека на почетокот мислел дека ова се пари што ги должи, а не нешто што тој го поседува.

Кога новинската агенција го праша Рејнолдс што би направил со сите тие долари доколку може да ги задржи, тој на шега одговори дека прво ќе го исплати државниот долг на САД, а потоа додаде дека ќе го купи Филаделфија Филис, голем бејзбол клуб од Филаделфија. , но само ако може да извади добра цена.