Тајната врата кон Вселената: Мистериозниот објект го чита времето на важни настани веќе 300 години

фото: Youtube/Printscreen

27-метарскиот триаголен ѕид има две тенки, полукружни рампи кои се протегаат како крила и го покажуваат точното време

Килибарниот Мантар во Јајпур, Индија е мистичен комплекс стар 300 години и е прекрасно место кое многумина го нарекуваат тајна врата на ѕвездите. Ова неверојатно место е комплекс од астрономски алатки кои функционираат и денес, а изгледа необично бидејќи наоколу има скулптури.

Комплексот на отворено е исполнет со ѕидови и скали кои не водат никаде, а во споредба со градската палата што го опкружува или блиските храмови Говинд Дев Џи и Хава Махал, изгледа скромно без богати украси.

Комплет од 20 скулптури, односно јантри кои можат да ја мерат положбата на ѕвездите и планетите и прецизно да го одредат времето, потсетуваат на геометриски алатки. Овие генијални архитектонски решенија служат за разбирање на астрономијата, како и во традиционалната астрологија, за правење натални карти и предвидување поволни датуми за важни настани.

Во 1727 година, владетелот на Саваи, Џаи Синг, одлучил да го дизајнира Џајпур врз основа на принципите на Васту Шастра, кој се потпирал на природата, астрономијата и астрологијата. Тој дошол на идеја да создаде алатки за совршено усогласување на архитектурата со ѕвездите, како и временска прогноза, пред се за земјоделството.

Килибар значи инструмент, а мантар значи калкулатор, така што секој килибар во комплексот има математичка улога. Додека сончевите часовници покажуваат локално време и прецизно ја одредуваат положбата на сонцето на хемисферата, други инструменти го мерат движењето на ѕвездите и планетите, пишува Punkufer.hr

Џиновскиот сончев часовник наречен Самрат Јантра најлесно се забележува: триаголниот ѕид од 27 метри има две тенки, полукружни рампи кои се шират како крила. Го покажува точното време.

Опсерваторијата Џајпур, која беше завршена во 1734 година, е најголемата и најкомплексната во Индија и е препознаена од УНЕСКО како вредно наследство бидејќи претставува иновации во архитектурата и астрономијата.


извор:alo.rs