Тој е новиот Гинисов рекордер: Запознајте го најстариот жител на светот

На 12 февруари, на 112 години и 344 дена, Читетсу Ватанбе официјално стана најстариот човек на светот, официјален Гинисов светски рекорд.

Роден е на 5 март 1907 година во Нигата, северна Јапонија, како прво од осумте деца. Откако завршил земјоделско училиште, се преселил во Тајван, каде работел на плантажа со шеќер. Живеел во Тајван осумнаесет години, и таму ја запознал неговата сопруга Митсу, со која имал пет деца.

Учествувал во Втората светска војна и Пацифичката војна во 1944 година. И Читетсу и Митсу изјавија дека ова е најтешкиот период за нив затоа што беше тешко да се најдат намирници и да се хранат четири мали деца.

По завршувањето на Втората светска војна, се вратил во родниот град, каде што работел во локалната самоуправа до неговото пензионирање.

Неговото пензионирање не го смири - во 1974 година, тој и неговиот син изградија нов дом на стариот имот и слободното време го поминаа на одгледување овошје и зеленчук, а пред десет години, тој исто така одгледуваше бонсаи, па дури и учествуваше во минијатурно садење дрвја.

Симпатичниот јапонски човек вчера го доби својот сертификат како официјално најстар жител на светот и во таа прилика одговори на прашањето: која е тајната на неговата долговечност? 

Препорача сите никогаш да не се лутат и секогаш да се смешкаат.

"Живеам со него повеќе од 50 години и никогаш не сум слушнала да го крене гласот или да се лути. Тој е исто така многу грижлив. Секој мој труд, тој најмногу го фали. Мислам дека неговиот живот со големо семејство и под истиот покрив, дружејќи се со внуци и правнуци, го продолжи нејзиниот живот и помогна секогаш да биде со насмевка на лицето“, рече неговата сопруга.

Претходниот носител на рекорд за животниот век беше и Јапонецот Мазазо Нонакас, кој почина минатиот месец. И најстарата жена е исто така од Јапонија, Кејн Танака, која има 117 години.