Златен кафез: Кинеското село на богаташите- кој си замине, губи сѐ

Има население од околу 2.000 жителии меѓу нив нема сиромашни луѓе. На банкарските сметки, селаните немаат под 143.000 американски долари и сите живеат во вили. Го нарекуваат Селото на богатите.

Хуаси некогаш беше сиромашно село. Сега е најбогато село што стави вето на богатството на својата популација.

Сепак, постои правило за живеење во изобилство: Ако го напуштите селото, губите сè што имате.

Со оглед на тоа што повеќето жители работат седум дена неделно, единственото место каде можат да трошат пари е нивното село, каде нема кафулиња или клубови.

Јавниот превоз се одвива по воздушен пат- со хеликоптери, така што жителите на Хуаси се оддалечени само неколку минути од околните градови.

Тематскиот парк содржи реплики на познати кинески згради, како што се Големиот кинески ѕид и Забранетиот град.

Бидејќи селото ги заинтригирало медиумите, поради годишните приходи на населението, локалните власти изградиле фасцинантна зграда со 72 ката, висока 328 метри, повисока од Ајфеловата кула. Неговата изградба чинеше околу 430 милиони долари.

Потеклото на богатството е непознато, а медиумите можат да влезат во селото само доколку добијат дозвола.

Интересно е што, пред триесет години, селото беше како просечно кинеско село, сиромашно, со само шестотини жители.