Го викаат осмото светско чудо, се влегува само по воден пат

Лебдејќи во Норвешкиот Хардангерфјорден, ресторанот Ирис нуди уникатно јадење во распон кој трае шест часа. Со само 24 седишта на располагање, ресторанот привлекува големо внимание од љубопитните посетители ширум светот.


Сместен во уметничката инсталација Salmon Eye, местото е достапно преку електрични чамци. Ресторанот служи мени од 18 јадења, придружено со погледи достојни за светско чудо. Тие го нарекуваат „Експедициона вечера“.


Иако точното мени не е познато, тоа се фокусира на сетилно и гастрономско искуство со одржливост во неговото јадро. Локалните состојки се мешаат во „итри“ јадења што им овозможуваат на гостите да ги искусат вкусовите на околината во која се наоѓаат, а менито создадено од готвачката Аника Мадсен е дизајнирано да зборува за глобалниот систем на храна, неговите предизвици и закани, пишува Delicious.


Оброкот чини околу 3.200 NOK, (17.000 денари) и дополнителни 2.500 NOK или спарување на пијалоци без алкохол почнувајќи од 1.500 NOK. Сепак, со оглед на предизвиците со кои се соочува поради локацијата и ограничувањата на ресторанот, тој не е во состојба да одговори на специфичните диететски потреби како што се веганите, вегетаријанците, алергиите без глутен и школки, меѓу другото.

Јадењата се служат на камења

Можете да стигнете до ресторанот од Розендал, а патувањето ќе опфати застанување во бродската куќа на готвачот Мадсен на островот Снилствеитој. Во Salmon Eye, гостите можат да уживаат во светлосно шоу и во текот на оброкот, тимот ќе понуди увид во одржливото земјоделство во водата, како одредени состојки кои можат да влијаат на глобалниот синџир на исхрана. За менито, готвачот Медсен вели: „Отсекогаш ми беше при срце да ги подигнам помалку познатите одржливи состојки во центарот на вниманието. Ако откријам состојка што ќе доведе до позелена иднина, не се плашам да ги поместувам границите. Но, за да ги убедите луѓето да го сакаат јадењето, треба да биде навистина вкусно“, пишува Insider.

Ресторанот е резервиран до Нова година