„Секое добро и секое зло потекнува од мислата, бидејќи ние сме мисловна апаратура“:

Отец Тадеј беше еден од најпочитуваните свештеници во последно време. Неговите мудри мисли ја лекуваат душата, ги смируваат умот и срцето.

Тој длабоко веруваше дека смислата на се‘ е во позитивните мисли, дека сè потекнува од нив и верата во Бога.

Неговите мудри учења и поучни проповеди сè уште се ѕвезда водилка за многу луѓе.

Како дете, отец Тадеј бил болежлив, а во еден момент дури му предвидувале дека ќе има само 5 години живот. Се замонашил и отишол во Миљковскиот манастир кај Свилајнец, се посветил на духовниот живот, користел растителна исхрана и зад себе оставил бројни рецепти за природни лекови. Живеел до 89 години. Починал во 2003 година во Бачка Паланка.

Неговите цитати и пораки можат да се применат на различни аспекти од животот, за љубовта, за Бога, за среќата, но најчесто зборувал и за моќта на мислата.

Со какви мисли се занимаваме - таков е нашиот живот. Ако нашите мисли се мирни и тивки - имаме мир. Ако нашите мисли се немирни - постои немир. Сè започнува со мисли и нашите мисли секогаш се остваруваат.

Цитати и поуки на отец Тадеј:

- „Животот на земјата се манифестира со мисли. Какви ни се мислите - таков ни е животот."- „Треба да бидеме мирни. Подобро е да трпиме навреда отколку да предизвикаме навреда. Ако трпиме навреда, Господ ќе ни даде сила и мир. Ако не трпиме навреда, нашата совест нема да ни даде мир. Совеста е Божествен суд“.
- „Да не лутаме во мислите и да гледаме што прават другите, туку да погледнеме што правиме, што доаѓа од нас, дали тешиме или осудуваме, дали простуваме или сакаме“.- „Кога ќе ја изгубите надежта и човечката помош, побарајте ја од самиот Бог и ќе ја добиете од таму каде што никогаш не сте се надевале“.
- „Љубовта е најсилното оружје што постои, не постои таква сила и тоа оружје што ќе може да се бори против љубовта “.- „Другите не ни пречат, ние самите на себеси си пречиме. Мислиме дека злото е надвор, дека кружи околу нас, но да го немавме злото во нас, тоа не би можело да се приврзе кон нас“.
- „Покајанието е промена во животот. Неопходно е човек да отиде кај свештеникот или кај соседот и да му каже што му го нарушува мирот. Штом соседите ќе учествуваат во нашето страдање, ние добиваме утеха и сила“.- „Кога домаќинот во куќата е оптоварен со грижи за семејството, никој нема мир и спокојство од неговите мисли, дури ни малите деца во развој. Затоа оние што управуваат со куќата треба да се предадат на Господа, да Му се молат. и разберете дека Господ е семоќен, Господ нека нè утеши“.
- „Нашите мисли не влијаат само на нас, туку и на сè што не опкружува. Мораме да испраќаме добри мисли. Господ ни заповеда да ги сакаме нашите непријатели, не заради нив, туку заради нас самите“.- „Ништо не може да го замени недостатокот на љубов. Но љубовта ги заменува сите недостатоци."
- „Мислите се како птици. Не можеме да им забраниме да летаат, но од нас зависи дали ќе им дозволиме да слетаат и да направат гнездо во нашата глава“.- „Секое добро и секое зло потекнува од мислата, бидејќи ние сме мисловна апаратура. Ние влијаеме дури и на растителниот свет, бидејќи растителниот свет има и нервен систем. Сите очекуваат мир, удобност, љубов“.
- „Строгоста кон ближните е опасна. Строгото напредува само до одреден степен и останува на физички подвиг. Во односот со луѓето треба да се биде нежен, кроток, попустлив“.- „Треба да се опуштите. Не грижете се премногу за овој свет, туку зачувајте го вашиот мир и живејте со Бога. Оставете да движат работите“.
- „Секогаш почнуваме погрешно. Наместо да тргнуваме од себе, секогаш сакаме да ги исправаме другите и да се оставиме себеси за крај“.- „Да не лутаме во мислите и да гледаме што прават другите, туку да погледнеме што правиме, што доаѓа од нас, дали утешуваме или осудуваме, дали простуваме или сакаме. Не постои ниту еден момент, не еден чекор од просторот, кој не му држи лекција на човекот“.
- “Многу значи кога има молитвеник во куќата. Молитвата ја привлекува Божјата благодат. Сите во куќата ја чувствуваат. Дури и оние на кои им се заладило срцето го чувствуваат. Затоа треба постојано да се молите."- „Кога мислиме нешто добро за нашите соседи, нашите домородци, нашата земја и целиот свет, навистина многу им помагаме, бидејќи мислата е сила и моќ“.
- „Ако сте тажни за нешто, тоа значи дека не сте се предале целосно на Божјата волја, дури и однадвор да изгледате како да сте. Кој живее по Божјата волја, тој не се грижи за ништо, кога му треба нешто тој самиот себе и она што му треба му се предава на Бога и ако се случи да не го добие она што го бара, останува мирен како да го примил“.


Фото: Youtube - screenshoot