5 решенија за главоболка кои се користеле во минатото

Фото: Фејсбук/printscreen

Од крајот на 19 век, аналгетските лекови биле достапни на народот за ублажување на општата болка, вклучително и онаа што предизвикува главоболки.

Од крајот на деветнаесеттиот век, аналгетските лекови биле достапни на народот за ублажување на општата болка, вклучително и онаа што предизвикува главоболки. Иако ова не е секогаш спас, звучи многу подобро од овие алтернативни третмани од историјата.

1. Горење на главата

Се разбира, ако вашиот мозок се чувствува како да може да експлодира од черепот, треба да додадете уште оган. Ова го препорачал Аратеус од Кападокија, антички грчки лекар. Урнебесно, Аратеус забележал дека неговите предлози може да бидат само „опасни третмани“:

– Ја скратува косата (што само по себе е добро за главата) и површно се каутеризира во мускулите. Ако сакате да ја изгорите главата до коска, изведете на место каде што нема мускули. Затоа што ако ги изгорите мускулите, ќе предизвикате грчеви. Некои лекари се сечат до коската на челото по должината на работ на косата. Тие ја мелат коската до одреден степен и оставаат месото да расте на местото. Другите ја перфорираат коската до менингите. Ова се опасни третмани. Треба да ги примените кога главоболката продолжува откако сè ќе заврши.

2. Ставете череп на главата

Пофалби за Али ибн Иса ал-Кахал („офталмолог“), кој со својата работа успеал да ја унапреди медицината неколку стотици години. Ибн Иса бил – уште во 10 век – бил првиот лекар кој открил симптоми кои би го мачеле синдромот Вогт-Којанаги-Харад, болест на окото. И иако на многу начини тој бил паметен човек пред своето време, недостатокот на безбедност во тоа време во медицината значело дека ибн Иса понекогаш бил малку широк. Од таа причина, тој можел да и каже на самоуверена личност дека најдобриот начин да се оддели од главоболка е да закова череп на мртов човек на својата главата. Проблемот бил решен.

3. Уживајте во топла, слатка бања

Мојсеј Мајмонидис бил лекар и астроном од 12 век, роден во Кордоба. И бидејќи главоболките се стари од памтивек, дури и тогаш луѓето доаѓале кај Маимонидес жалејќи се на главоболки. Неговиот лек бил неконвенционален, но не вклучувал мртви черепи или нешто полошо. Сè што требало да направи било, личноста која има главоболки да се потопи во бања со топла, засладена вода (медот бил најдобар), што делувало на испарувањата што носат главоболки кај некоја личност. Точно, ова не е страшен совет - многу луѓе по напорниот ден и многуте нејаснотии во глава, ќе одат во бања и ќе лежат во неа неколку часа.

4. Додадете малку јагула во бањата

Струјата и мозокот, да се каже вистината, не се мешаат толку добро. Сепак, со векови, електричната енергија и мозокот се мешаат преку медицината. (Третманот со електрошок е само еден пример.) Во 1762 година, Холандското здружение на науки објави збир на трактати со сцена од Јужна Америка за залагање за придобивките од електричните јагули во ублажувањето на болката во мозокот:

Кога роб ќе се пожалел на лоша главоболка, тој ќе ја ставел едната рака на главата, а другата во сад со јагули, и ова ќе му помогнело веднаш, без исклучок. Без исклучок.

5. Trepanning

Вековен чин на трепирање: толку популарен што постигна повторно оживување како третман на главоболка 2.500 години откако првпат се појавил. Пештерските луѓе дупчеле дупки во черепите околу 8 век п.н.е. за да го ослободат притисокот врз мозокот (без да се грижат за штетата што ќе им ја нанесе на нивните тела). Третманот никогаш не поминал добро, но излезе од мода. 

Фото: Википедија

До 1600-тите. Одеднаш, трепанацијата беше насекаде! Трепкање се случуваше тука и таму, а во черепите беа издупчени големи дупки кои го носеа мозокот за да спречат болка. Само кога би имале можност да пијат некои таблети, би можеле да избегнат страшно страдање и изложеност на инфекција.


Извор: mentalfloss.com