6 трикови зошто Јапонците се најздравата нација во светот: Правете го ова секој ден и избркајте ги болестите

Во јапонската култура е да се стане рано, да се започне денот со чај и вежбање, поради што тие се една од најздравите нации во светот

Јапонскиот инженер и мајстор за аикидо, Кацузо Ниши, помина 3 години во будистички манастир проучувајќи техники на медитација и мечување. За да си го подобри здравјето, Ниши смислил „6 здравствени трикови“ кои станале светски познати.

6 здравствени трикови на Кацузо Ниши:

1. Цврст кревет

Ниши верувал дека тврдиот кревет ќе придонесе за правилно држење на 'рбетот. Ако има искривување на 'рбетот, тоа може да доведе до голем број на различни болести на внатрешните органи.

2. Наместо перница, само пешкир

Јапонците веруваат дека искривениот врат е еден од првите знаци за краток животен век. Затоа Ниши предлага да ја замените перницата само со крпа или воопшто да не користите перница.

3. Вежба „златна рипка“.

Легнете на рамна тврда површина. Испружете ги рацете нагоре. Ставете ги стапалата така што ќе бидат нормални на подот.

Истегнете ја левата пета напред и во исто време повлечете ја левата рака нагоре без да ја кревате од подот. Повторете го истото со десната пета и десната рака. Целата вежба трае 2 минути.

Потоа ставете ги дланките една врз друга, свиткајте ги лактите и ставете ги под третиот и четвртиот цервикален пршлен, спојте ги нозете и малку раширете ги стапалата на страна. Движете ги стапалата лево и десно за да вибрира целото тело. Вежбата трае 2 минути.

4. Подобрување на циркулацијата на крвта

За да ги „разработите сите мускули“ за да „тече крв“ правете каква било спортска активност за да се потите колку што можете повеќе.

5. Спојте ги дланките и стапалата заедно

Легнете на тврда површина и ставете тврда перница под третиот и четвртиот цервикален пршлен. Свиткајте ги нозете во колената, без да ги кревате од подот и спојте ги. Вежбите мора да се повторат 10 пати.

Спојте ги дланките нормално на телото и стиснете ги врвовите на прстите на левата и десната рака. Повторете ги истите движења, но сега затворете ги не само прстите, туку и дланките. Без да ги отворите дланките, кренете ги рацете и спуштете ги до соларниот плексус.

Затворените дланки свртете ги кон лицето, ставете ги рацете зад главата без да ја менувате положбата на дланките и потоа вратете ги во соларниот плексус.

6. Стомак и 'рбет

Направете најмалку 10 склекови и стомачни дневно. Задолжително е да се движите во текот на денот, колку што е можно повеќе.

Кацузо Ниши тврдеше дека сè што му треба на човекот за здравје е длабоко во нас, главната работа е да не подлегнуваме на мрзеливоста и да го откриеме нашиот потенцијал.


Извор: stil.kurir.rs