900 шишиња коњак и ликер извлечени од длабочините на морето

Живееме во еден навистина интересен свет, кој е непредвидлив и чуден…

Пред сто години, за време на Првата светска војна, на 19 мај 1917 година, шведскиот брод С / С Кирос беше запрен и проверен од германска подморница УЦ-58, чиј капетан реши да го потоне бродот затоа што носеше 50 гајби коњаци и 15 гајби алкохол од Франција до Русија, преку неутрална шведска територија, каде се сметаше за нелегален производ. Се разбира, целата колекција го најде своето скришно место на дното на морето, само што сега треба да се отстрани.

Шведските ловци и истражувачи, Ocean x Team, заедно со Исландскиот тим iXplorer, се здружија со меѓународниот брод Deepsea Worker за да ги задржат овие шишиња. Тие се вратиле на површината со 900 шишиња кои престојуваат на дното на Балтичкото Море. 300 од шишињата припаѓаат на стара, истребна марка наречена Бенедиктин, додека 600 шишиња содржат долго користен коњак наречен Де Хартман. Ова е монументалн потфат, бидејќи теренот од кој се земени шишињата се сметаше за опасен дури и за искусни нуркачи.